Прокуратурата повдигна обвинение на бивш шеф на Агенцията за инвестиции

18:51, 24 януари 2023
Разследването е започнало след сигнал на депутат от ДПС за схема с т.нар. "златни паспорти"
Стамен Янев бе освободен окончателно от БАИ през април 2022 г.
Стамен Янев бе освободен от поста директор на БАИ през април 2022 г., но запази позицията си в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Той бе съветник към Политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер

Прокуратурата е повдигнала обвинение на бившия директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев. Според обвинението длъжностно лице, посочено само с инициалите Ст. Я. , "не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага". 

Прокуратурата твърди, че "от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ".

Твърди се, че нарушенията са извършени в период от пет години между 2015 и 2020 година.

От съобщението на държавното обвинение, разпространено във вторник, става ясно, че разследването на случая е започнало през февруари миналата година след сигнал от народен представител от ДПС.

В сигнала си депутатът от движението, чието име не е посочено, твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите.

"Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. "златни паспорти", даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС", уточнява прокуратурата.

Стамен Янев бе освободен от поста директор на БАИ през април 2022 г., но запази позицията си в Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Той бе съветник към Политическия кабинет на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Стамен Янев от 2015 г. с леко прекъсване бе изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. За кратко мандатът му бе прекъснат, след като от ноември 2020 г. изпълнителен директор на БАИ стана Десислава Трифонова, която сега е депутат от ГЕРБ.

През май 2021 г. тя бе освободена от поста и отново Стамен Янев зае тази позиция. Първоначално, Стамен Янев зае поста при втория кабинет на ГЕРБ като представител на Реформаторския блок, но остана начело на агенцията и при кабинета "Борисов 3".

"Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения", посочва още прокуратурата.

През март 2022 г. парламентът прие промени в закона, с които сложи край на т.нар. "златни паспорти", като на практика депутатите отмениха възможността да се придобива българско гражданство срещу инвестиция.

През декември правосъдният министър Крум Зарков съобщи, че вече са започнали процедури по отнемане на "златни паспорти". От данните, изнесени от Зарков стана ясно, че за три месеца България е отнела 12 златни паспорта, а за други пет процедурата е в ход. 

В последните години са издадени малко над 120 такива паспорта, обясни министърът на правосъдието.

Още от Закони