Ръст на жп трафика между Северна Корея и Русия заради предполагаеми оръжейни доставки

14:57, 07 октомври 2023
Трафикът е бил много по-голям от наблюдавания през последните пет години
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха едноседмична среща на върха в руския Далечен изток миналия месец

Железопътният трафик по границата между Северна Корея и Русия скочи тази седмица до най-високото си ниво от години, което предполага доставки на оръжия от Пхенян за Москва, след като техните лидери обсъдиха по-задълбочено военно сътрудничество, съобщи американски мозъчен тръст, цитиран от "Ройтерс".

Сателитни изображения показаха безпрецедентни около 73 товарни вагона на жп гара Туманганг в севернокорейския граничен град Расон, се казва в доклад на проекта Beyond Parallel на базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания.

Трафикът е бил много по-голям от наблюдавания през последните пет години, включително нивата преди пандемията, се казва в доклада.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин проведоха едноседмична среща на върха в руския Далечен изток миналия месец, обсъждайки военни въпроси, войната в Украйна и задълбочаване на военното и икономическо сътрудничество.

„Като се има предвид, че Ким и Путин обсъдиха някакъв военен обмен и сътрудничество на неотдавнашната си среща на върха, драматичното увеличение на железопътния трафик вероятно показва доставки на оръжия и боеприпаси за Русия от Северна Корея“, каза мозъчният тръст, въпреки че не може да бъде сигурен поради широко използване на брезенти за покриване на вагоните.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия е нарушение на санкциите на ООН срещу Пхенян. Те изразиха загриженост, че Москва може да търси боеприпаси от Северна Корея, за да подкрепи намаляващите си запаси при нахлуването си в Украйна, докато Пхенян може да получи технологична помощ за своите шпионски сателити и ракетни програми.

Северна Корея разкритикува президента на Южна Корея Юн Сук Йол за това, че се обяви срещу сътрудничеството на Пхенян след срещата на върха, заявявайки, че е "естествено" и "нормално" съседите да поддържат близки отношения.

Още от Свят