Защо се бави следващият пакет от санкции на ЕС за Русия?

10:02, 13 ноември 2023
Все още няма конкретно предложение от Европейската комисия, въпреки обещанията на Фон дер Лайен пред Украйна

Министрите на външните работи на ЕС се събират в Брюксел, за да обсъдят, наред с други въпроси, как да запазят подкрепата за Украйна и натиска върху Русия. Това, което те няма да обсъждат, за недоумение на много от тях, е нов пакет от санкции срещу Москва.

ЕС за последен път договори нови санкции срещу Русия през юни. Киев редовно призовава за нови мерки, конкретно насочени към износа на руски диаманти и суверенните активи на Москва, замразени на запад.

Брюксел обаче се бави с предложението.

Дебат за затягане на санкциите е необходим, защото Русия успява да заобиколи мерките, свързани с тавана на цените на петролния сорт "Уралс", въведен от Г-7. Също така се твърди, че Москва е открила вратичка да избегне и експортния контрол на ЕС върху вноса на микрочипове в страната.

Още на 4 ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери украинския парламент, че скоро ще бъде обявен 12-ият пакет от санкции срещу Русия

Миналата седмица не беше обявен такъв пакет.

Според източници на "Файненшъл таймс" в Съвета на ЕС не е постъпило конкретно предложение от ЕК. 

От Брюксел казват, че има различни причини за забавянето на новия пакет от санкции - една от тях са усложнения около предложението за забрана на вноса на руски диаманти. Посочва се и натиск от някои страни членки за премахване или включване на някои ограничителни мерки срещу Москва. 

"Преговорите за подготовка на санкции може да отнемат малко повече време от очакваното“, каза Ерик Мамер, главен говорител на комисията, пред репортери в петък , попитан за причината, поради която обещанието на фон дер Лайен не беше спазено.

"Надяваме се да можем да го представим много скоро. Можете да тълкувате „много скоро“ както сметнете за добре“, добави той.

Ако предложението на ЕК да бъде представено по-късно тази седмица, страните членки ще разполагат с по-малко от месец да го обсъдят преди последния за годината съвет по външни работи.

Още от Свят