Задълбочаващата се енергийна криза в Европа увеличава сметката до 500 млрд. долара

18:00, 22 септември 2022
Министрите от ЕС преговарят по спешен план, който ще постави таван на цените на електроенергията
Снимка на електрически стълбове в Източна Европа
Въпреки че оценките на Bruegel включват мерки като по-ниски ставки на данъка върху добавената стойност за електроенергията, субсидии за отопление и мерки за поддържане на някои енергийни компании на повърхността, те не отразяват напълно мащаба на ликвидната подкрепа в Европа

27-те държави членки на Европейския съюз досега са заделили 314 млрд. евро за смекчаване на въздействието на енергийната криза върху потребителите и бизнеса, а Великобритания е отделила 178 млрд. евро, показват актуализираните оценки на Bruegel, предаде Блумбърг.

Нарастващата фискална тежест, разходите на ЕС представляват 1,7% от брутния вътрешен продукт на блока, идва в момент, когато европейските държави се борят с ускоряващата се инфлация и мрачните икономически перспективи. Министрите от ЕС преговарят по спешен план, който ще прехвърли неочакваните печалби на енергийните компании към уязвимите домакинства и фирми. Сделката, която се очаква да бъде постигната на 30 септември, включва също така таван на цените на електроенергията и цел за намаляване на търсенето на електроенергия, тъй като Москва свива газовите потоци към региона.

"Първоначално замислени като временен отговор на това, което се предполагаше, че е временен проблем, тези мерки се разраснаха и се превърнаха в структурни", каза Симоне Талиапиетра, изследовател в брюкселската организация Bruegel. "Този брой ще се увеличава, тъй като цените на енергията остават високи. Това очевидно не е устойчиво от гледна точка на публичните финанси."

Въпреки че оценките на Bruegel включват мерки като по-ниски ставки на данъка върху добавената стойност за електроенергията, субсидии за отопление и мерки за поддържане на някои енергийни компании на повърхността, те не отразяват напълно мащаба на ликвидната подкрепа в Европа. В Германия правителството ще национализира Uniper SE - план, който включва инжектиране на 8 млрд. евро (8 млрд. долара) в компанията и закупуване на мажоритарния дял, притежаван от финландската компания за комунални услуги Fortum Oyj.

Според Талиапиетра нарастващите разходи, свързани с енергийната криза, заплашват да задълбочат икономическите различия между държавите - членки на ЕС.

"Това ниво на намеса води и до риск от фрагментация в Европа: правителствата с по-голямо фискално пространство неминуемо ще се справят по-добре с енергийната криза, като изпреварят съседите си за ограничените енергийни ресурси през зимните месеци", каза той. "Ето защо е важно да се разработят политики, които могат да осигурят фискална устойчивост, и да се координират - особено между страните от ЕС."

Етикети:
Европейски съюз, енергийна криза
Още от Свят