Екстремни горещини удрят едновременно трите най-големи икономики в света

08:35, 21 август 2022
Още натиск върху икономиката и нови прекъсвания на веригите за доставки
Горещините създават проблеми на икономиката
Rека Рейн в Германия падна под критичното си ниво, възпрепятствайки притока на плавателни съдове. Реката е важен канал за химикали и зърно, а и въглища, при които има все по-голямо търсене

Екстремните горещини и условия на суша засягат Съединените щати, Европа и Китай, усложнявайки проблемите за работниците и бизнеса във време, когато икономическият растеж вече рязко се забавя. В китайската провинция Съчуан всички фабрики бяха затворени за шест дни , за да се пести енергия. Корабите, превозващи въглища и химикали, се затрудняват да извършват обичайните си пътувания по река Рейн в Германия. А хората, живеещи на западното крайбрежие на Америка, бяха помолени да използват по-малко електроенергия, тъй като температурите се покачват.

Тези събития "имат капацитета да бъдат доста значими за конкретните засегнати региони", казва пред CNN Бен Мей, директор на глобалните макроизследвания в Oxford Economics. Степента на икономическите вреди ще зависи от продължителността на горещините и липсата на дъжд. Но в страни като Германия експертите предупреждават, че не се вижда облекчение и компаниите се готвят за най-лошото.

Допълнителен натиск върху икономиката

Не само Рейн, но и други реки, които движат световния растеж като Яндзъ, Дунав и Колорадо, пресъхват и така възпрепятстват движението на стоки, объркват напоителните системи и затрудняват охлаждането на електроцентралите и фабриките. В същото време изгарящата жега къса транспортните мрежи, натоварва захранването и вреди на производителността на работниците.

Тези обстоятелства представляват допълнителен натиск за световната икономика. Европа е изложена на висок риск от рецесия, тъй като цените на енергията остават рекордно високи, подклаждани от руската инвазия в Украйна. Отвъд Океана високата инфлация и агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв застрашават растежа в Съединените щати.

Китай пък се бори с последиците от суровите COVID локдауни и кризата с недвижимите имоти. „В момента се намираме в най-трудната точка на икономическа стабилизация“, каза китайският премиер Ли Къцян тази седмица.

Ще се подкопае ли борбата с инфлацията

Екстремните метеорологични условия биха могли да влошат съществуващите проблеми по веригите за доставки, а това да подкопае опитите за овладяване на инфлацията. Китайската провинция Съчуан, където фабриките спряха производството тази седмица, е център за производители на полупроводници и слънчеви панели. От това спиране ще пострадат фабрики,  принадлежащи на някои от най-големите световни компании за електроника, включително доставчика на Apple, Foxconn и Intel .

Провинцията е и епицентърът на китайската индустрия за добив на литий. Спирането може да увеличи цената на суровината, която е ключов компонент в батериите за електрически автомобили. Съседният град Чунцин също нареди на фабриките да преустановят дейността си за една седмица до следващата сряда, за да пестят електроенергия. Вследствие на това прогнозите за китайската икономика тази година вече са понижени. Анализаторите от Nomura намалиха своята прогноза за растеж на БВП на Китай за 2022 г. до 2.8% в четвъртък – много под целта на правителството от 5.5% – докато Goldman Sachs намали прогнозата си до 3%.

Германия има нужда от чудо

Междувременно река Рейн в Германия падна под критичното си ниво, възпрепятствайки притока на плавателни съдове. Реката е важен канал за химикали и зърно, а и въглища, при които има все по-голямо търсене, тъй като страната се опитва да запълни складовете с природен газ преди зимата. Намирането на алтернативни форми на транзит е трудно предвид недостига на работна ръка.

Според експерти е въпрос на време заводите в химическата или стоманодобивната промишленост да бъдат затворени, минералните масла и строителните материали да не успеят да достигнат местоназначението си или транспортирането на големи обеми и тежки превози вече да не може да се извършва. Икономическите нагласи в Германия продължиха да се понижават през август, според данни, публикувани тази седмица. Вече сред експертите все по-често се чува мнение, че страната "ще има нужда от икономическо чудо", за да избегне изпадането в рецесия през следващите месеци.

Преди дни темата коментира и германският централен банкер и член на борда на ЕЦБ Елизабет Шнабел. "Има силна индикация, че растежът ще се забави и не бих изключила да навлезем в техническа рецесия, особено ако енергийните доставки от Русия бъдат нарушени допълнително“, каза Шнабел.

Според нея рисковете за понижаване на икономическия растеж са се увеличили поради допълнителни сътресения от страна на предлагането, причинени от сушата в Европа и ниските нива на водата в големите реки. Изглежда, че от по-големите страни от еврозоната Германия е най-силно засегната.

Етикети:
САЩ, Китай, рецесия, горещини, Европа, пресъхнали реки, верига за доставки
Още от Свят