Владимир Путин пристига в Китай в рядко задгранично пътуване

08:15, 17 октомври 2023
Това е първото официално пътуване на Путин извън границите на бившия Съветски съюз тази година
Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин във вторник, за да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин във вторник, за да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин по време на широко наблюдавано пътуване, целящо да демонстрира дълбокото взаимно доверие и партньорството „без ограничения“ между Китай и Русия.

Това е първото официално пътуване на Путин извън границите на бившия Съветски съюз тази година.

Путин пътува рядко в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за неговия арест през март, обвинявайки го в незаконно депортиране на деца от Украйна. Путин посети Киргизстан, бивша съветска република, по-рано този месец.

Ходът на МНС задължава 123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия. Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, създаден да преследва военни престъпления.

Си видя последно своя „скъп приятел“ в Москва само дни след издаването на заповедта. По това време Си покани Путин да присъства на третия форум "Един пояс, един път" в Пекин, форум за международно сътрудничество, подкрепян от китайския лидер. Путин ще се срещне със Си в сряда.

Пекин отхвърли критиките на Запада за партньорството си с Москва, въпреки че войната в Украйна не показва признаци на спиране, настоявайки, че връзките им не нарушават международните норми и Китай има правото да си сътрудничи с която страна реши.

За последно Путин посети Китай за Зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 г., когато Русия и Китай обявиха партньорство „без ограничения“ дни преди руският президент да изпрати десетки хиляди войници в Украйна.

Това ще бъде третото участие на Путин във форума "Един пояс, един път", който ще продължи до сряда. Той присъства на предишните два форума през 2017 и 2019 г.

Форумът се съсредоточава върху инициативата „Пояс, един път“ , грандиозен план, стартиран от Си преди десетилетие, който се надява да изгради глобална инфраструктура и енергийни мрежи, свързващи Азия с Африка и Европа чрез сухопътни и морски маршрути.

Путин похвали инициативата, като каза, че тя е платформа за международно сътрудничество.

Още от Свят