Висши дипломати в ООН заклеймиха Русия

09:17, 23 септември 2022
Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Антониу Гутериш
ООН заклейми Русия за референдумите, войната и ядрената заплаха
Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха на специалното заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения", предадоха ДПА и АП.

„Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане“, каза Гутериш.

Той изрази своето „дълбоко безпокойство“ от съобщенията за предстоящите „така наречени референдуми“ в части на Украйна, които сега не са под правителствен контрол.

„Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право“, констатира генералният секретар.

Руски медии съобщиха, че от 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област ще се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването щели да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии, информира БТА.

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

Бербок и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат Сергей Лавров за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване. В него той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. По думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“.

Когато приключи словото си, Лавров незабавно излезе от залата. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“.

Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

„Всеки член на този съвет трябва да прати ясно послание, че тези безумни ядрени заплахи трябва да спрат незабавно“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на масата с форма на подкова, на която се провеждат срещите на ръководния орган на ООН. „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“, повтори два пъти Блинкън. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“. 

По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“. 

Етикети:
Русия, ООН, дипломати
Още от Свят