Великобритания се насочва към намаляване на някои данъци

13:14, 19 ноември 2023
След няколко дни финансовият министър следва да представи актуализация на бюджета, която се очаква да съдържа намаляване на данъчната тежест

Британският министър на финансите Джеръми Хънт обяви в неделя, че няма да прилага данъчни облекчения, които биха повишили инфлацията.

След няколко дни Хънт следва да представи актуализация на бюджета, която се очаква да съдържа намаляване на данъчната тежест. Sunday Times съобщи, че Хънт обмисля намаляване на данъка върху доходите или осигуровките.

Хънт трябва да представи своята есенна актуализация на 22 ноември, надявайки се да съживи стагниращата британска икономика, както и да повиши рейтинга на управляващата Консервативна партия преди изборите, които се очакват следващата година. 

„Единственото нещо, което няма да направим, е някакво намаляване на данъците, което подхранва инфлацията“, каза Хънт пред Sky News.

На въпрос дали би намалил данъка върху наследството, Хънт каза, че ”всички опции са на масата” 

Говорителят по финансовите въпроси на опозиционната Лейбъристка партия Рейчъл Рийвс заяви, че намаляването на данъка върху наследството би било грешен приоритет на фона кризата с разходите за живот.

По-ниските данъци върху работещите хора – ако правителството може да обясни откъде идват парите – е нещо, което бих подкрепила“, каза Рийвс пред Sky News.

Възможностите на Хънт са ограничени след тежките държавни разходи за пандемията от COVID-19 и миналогодишния скок на цените на енергията. Публичният дълг сега възлиза на близо 100% от икономическата продукция, повече от три пъти по-голям от размера му преди 20 години.

Все пак официалните прогнози, които трябва да бъдат публикувани следващата сряда, се очаква да покажат, че Хънт има място за маневриране, преди да се натъкне на проблеми с фискалните правила.

Хънт каза, че единственият начин да се намалят личните данъци е да се харчат публичните пари по-ефективно.

Искам да намаля данъчното бреме, мисля, че е важно за една продуктивна, динамична, кипяща икономика да мотивирате хората да вършат работата, да поемат рисковете, от които се нуждаем“, каза той.

Още от Свят