Външните министри от Г-7 ще се занимават с войната в Украйна и Китай

12:13, 03 ноември 2022
Действията на Иран срещу протестиращите ще бъде другата основна тема
Лидерите на Г-7 ще обсъдят ситуацията в Украйна
Дискусиите на Г-7 ще бъдат посветени на запазването на блока в условията на конфликта в Украйна, който изостри недостига на храни и енергия в световен мащаб

В началото на двудневните си разговори в Германия тази седмица висши дипломати от най-големите демокрации в света ще се опитат да обсъдят последиците от войната на Русия в Украйна, нарастващото икономическо влияние на Китай и целите му в Тайван, както и отношението на Иран към антиправителствените протестиращи.

На срещата в западния германски град Мюнстер външните министри на страните от Групата на седемте - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Съединените щати - ще направят преглед на ситуацията в Украйна почти година след като за първи път се обединиха, за да предупредят Русия за "огромни последици", ако продължи с плановете си за нахлуване в бившата съветска република, които според някои тогава бяха преувеличени.

Откакто беше отправено това предупреждение - два месеца преди действителното начало на инвазията - страните от Г-7 до голяма степен изпълниха обещанието си да накажат Русия, въпреки че санкциите не допринесоха за възпирането на Москва, която вместо това засили атаките си срещу гражданската инфраструктура, изпрати повече войски, заяви, че е анексирала области в Украйна и повдигна въпроса за възможността да използва тактическо ядрено оръжие.

Една от надвисналите кризи, които министрите очакваха да разгледат на срещата, беше предотвратена в сряда, когато Русия се съгласи да възобнови военното споразумение, което позволяваше на украинското зърно и други стоки да достигат до световните пазари.

Остават обаче и други обезпокоителни аспекти на ситуацията в Украйна, включително енергийните доставки, руските твърдения, че Украйна се готви да използва така наречената "мръсна бомба", и предположенията, че може да отговори с ядрени оръжия.

Високопоставени американски служители на Байдън, пътуващи с Блинкен, заявиха, че очакват дискусиите в четвъртък и петък в кметството на Мюнстер - което според местните власти за последен път е било използвано за международно дипломатическо събитие през 1648 г., когато е подписан Вестфалският договор, слагащ край на 30-годишната война - да потвърдят "съгласуваността и последователността" на Г-7 по отношение на Украйна и редица други въпроси.

Те включват съвместни подходи към Китай, който застана на страната на Русия по отношение на Украйна, като същевременно се стреми да увеличи инвестициите в критична и чувствителна инфраструктура на Запад, и Иран, който освен че провежда брутални репресии срещу протестиращите, е обвиняван, че доставя на Русия въоръжени дронове и вероятно други оръжия за използване в Украйна.

За да запази това единство, Г-7 трябваше да преживее многобройни големи промени, откакто външните министри поставиха своя строг предвоенен ултиматум на Кремъл през декември миналата година в Ливърпул, Англия: Великобритания има трети министър-председател, в Италия има ново дясно правителство, отношенията между Германия и Франция се влошиха, а контролът върху Конгреса на САЩ може би ще се промени, което може да се отрази на политиката спрямо Украйна.

Дискусиите на Г-7 ще бъдат посветени на запазването на блока в условията на конфликта в Украйна, който изостри недостига на храни и енергия в световен мащаб, тъй като в някои части на Африка се очертава глад, а в Европа наближава зимата. Сега Европа обмисля да въведе ценови ограничения върху вноса на руска енергия, за да задуши допълнително приходите на Русия, което, както някои се надяват, може да помогне да се убеди Кремъл да спре сраженията и да се ангажира с дипломация.

"Мисля, че има много общи позиции и солидарност в Европа и в Съединените щати по отношение на необходимостта да се подкрепят героичните усилия на Украйна да се противопостави на тази инвазия от страна на Русия", каза Хауърд Соломон, старши служител в Бюрото за европейски въпроси на Държавния департамент.

Що се отнася до Китай, който разочарова Запада, като застана на страната на Русия по отношение на Украйна, американските служители заявиха, че Г-7 ще се стреми да хармонизира допълнително политиките си, свързани с китайските инвестиции в техните страни, както и да предупреди за антагонистични стъпки, които Пекин може да предприеме срещу Тайван.

Германският канцлер Олаф Шолц скоро ще посети Пекин - първият европейски лидер, който ще направи това пътуване от началото на войната в Украйна, тъй като китайските инвестиции в голям пристанищен проект в Германия предизвикаха опасения във Вашингтон и други столици, че Китай може да придобие контролен интерес в критична инфраструктура в сърцето на съюзническа държава.

Представители на САЩ заявиха, че са доволни от факта, че договорът е бил изменен, за да се намали делът на Китай в пристанището в Хамбург до миноритарна позиция, но заявиха, че е важно всички държави да разглеждат внимателно предложените китайски инвестиции и потенциалните заплахи за сигурността, които те могат да донесат. Шолц обеща да използва пътуването си, за да изтъкне необходимостта от китайска умереност и помощ за успокояване на ситуацията в Украйна и Тайван.

"Изглежда, че има нарастващо единство по отношение на позициите и подходите" към Китай, каза Соломон.

Етикети:
Русия, Украйна, Китай, Г-7
Още от Свят