В Румъния увеличават пенсиите и премахват "несправедливостите" при изчисляването им

13:35, 10 ноември 2023
Миналата седмица премиерът Марчел Чолаку заяви, че догодина пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември
Ще бъде премахнат прагът от 9,4 процента от БВП за разходи за пенсии

Румънското правителство одобри нов пенсионен закон, който е включен като ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Той предвижда увеличение на пенсиите и премахване на "несправедливостите" при изчисляването. 

„Законът за пенсиите бе одобрен! Няма „не искам“ или „не мога“, когато става дума за пенсионерите. Това правителство ще им въздаде справедливост!“, написа премиерът Марчел Чолаку в публикация на страницата си във Фейсбук.

Телевизия Диджи 24 информира, че законът за пенсиите е бил одобрен след скандал между двете партии в управляващата коалиция. Министърът на финансите Марчел Болош първоначално отказал да даде становище по закона, с който пенсиите на румънците ще нараснат, защото според него няма пари за това.

Лидерът на Национално-либералната партия Николае Чука поискал разяснения, след като снощи министерството на труда представило информация, според която бюджетното въздействие на новия пенсионен закон ще бъде 55,6 млрд. леи, което е много повече спрямо изчисленията на министерството на финансите.

„Въздействието е три процента от брутния вътрешен продукт (БВП), което е нещо огромно и трябва да идентифицираме източниците на финансиране“, заявил Чука, цитиран от Диджи 24.

Миналата седмица премиерът Марчел Чолаку заяви, че догодина пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени на два пъти - с индексация от 1 януари и с преизчисление от 1 септември.

В началото на днешното правителствено заседание румънският премиер каза, че в новия пенсионен закон ще бъде премахнат прагът от 9,4 процента от БВП за разходи за пенсии.

Чолаку подчерта, че догодина няма да има увеличение на данъците, но поиска план от мерки за увеличение на събираемостта на дължимите към държавния бюджет суми.

Министърът на труда и социалната солидарност Симона Букура Опреску увери, че ще бъдат намерени средства за увеличение на пенсиите през януари и през септември следващата година.

Етикети:
Румъния
Още от Свят