Урсула фон дер Лайен е против призивите за спиране на огъня в Украйна

08:40, 23 септември 2022
По думите ѝ санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ, дават резултат
Урсула фон дер Лайен е против спиране на огъня в Украйна
Фон дер Лайен говори в Принстънския университет в САЩ, след като взе участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви против призивите за спиране на огъня в Украйна, предаде ДПА.

"Зная, че някои призовават за спиране на боевете, но трябва да кажа, че действителността е следната: ако Русия спре да се бие - край с войната, ако Украйна спре да се бие - няма да има повече Украйна", заяви тя.

Фон дер Лайен говори в Принстънския университет в САЩ, след като взе участие в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Залозите са големи не само за Украйна, но и за Европа, за международната общност и за световния ред", продължи тя. Фон дер Лайен добави, че постигнатите в последно време успехи от украинската армия да отвоюва територия от силите на Русия поражда оптимизъм, но е необходима консолидация.

По думите ѝ санкциите, наложени на Русия от ЕС и САЩ, дават резултат. "Искам да заявя ясно, че санкциите ще продължат", каза тя.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обеща вчера нови санкции срещу Русия, след като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация на резервистите за подпомагане на военната кампания в Украйна.

Борел каза това след неофициална извънредна среща на външните министри от ЕС в Ню Йорк, на която те приеха декларация, "осъждаща решително най-новата ескалация от страна на Русия".

"Ще продължим да увеличаваме нашата военна помощ и да проучваме нови ограничителни мерки“ срещу Русия, каза той.

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска отмяна на санкциите най-късно до края на годината.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън пък призова всеки член на Съвета за сигурност на ООН да изпрати ясен сигнал на Русия, че тя трябва да спре с ядрените си заплахи във войната в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън използва повода на сесията на Съвета на ниво външни министри, за да разкритикува руската инвазия и да призове останалите страни да осъдят конфликта.

"Всяка страна членка на Съвета трябва да изпрати ясно послание, че тези безразсъдни заплахи с ядрено оръжия трябва да спрат незабавно", каза Блинкън.

Блинкън освен това призова международната общност да принуди руския президент Владимир Путин да даде отчет за действията си заради инвазията си в Украйна, предаде Франс прес. "Не може да оставим президента Путин да се измъкне така", заяви Блинкън.

"Този международен ред, който ни събира тук днес и който ние се опитваме да съхраним, е разбит на парчета пред нашите очи", допълни той.

"Това, че президентът Путин избра тази седмица, когато повечето лидери от този свят, се събираха в ООН, да налее масло в огъня, който той запали, показва, че той демонстрира пълното си пренебрежение към Устава на ООН", добави Блинкън.

Етикети:
ЕК, Русия, Урсула фон дер Лайен
Още от Свят