Управляващите в Германия понесоха тежка изборна загуба в Бавария и Хесен

10:16, 09 октомври 2023
"Алтернатива за Германия" подобри резултата си, което също е удар за непопулярнотоправителство на Олаф Шолц
Дясноцентристката опозиция в Германия спечели изборите, които се проведоха на 8 октомври, в две големи немски провинции

Дясноцентристката опозиция в Германия спечели изборите, които се проведоха в неделя (8 октомври), в две големи немски провинции, показвайки колко непопулярно е националното правителство на канцлера Олаф Шолц.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" подобри резултатите си, което също е голям удар за лявоцентристкото коалиционно правителство на канцлера Олаф Шолц в средата на мандата му.

Предизборните кампании бяха доминирани от недоволство от правителството в Берлин и от призиви за намаляване на броя на пристигащите в Германия мигранти.

Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър, която ръководи федералната политика за миграцията, също претърпя тежко поражение в опита си да стане губернатор на родния си щат.

Прогнозите за обществените телевизии ARD и ZDF, базирани на екзитполове и частично преброяване, показаха, че ХСС, който ръководи Бавария от 1957 г., разширява подкрепата си до около 37% - малка промяна от преди пет години и около 20 пункта пред най-близкия си съперник .

В Хесен се смята, че ХДС печели около 35% от гласовете, оставяйки съперниците си далеч назад.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която се изкачи до второ място в националните проучвания, няма да бъде фактор при определянето на новите правителства в провинциите, тъй като другите партии отказаха да работят с нея.

Но прогнозите показаха, че AfD печели до 16% от гласовете в Бавария и до 17% в Хесен, подобрявайки резултатите си от последните избори в двете провинции през 2018 г. 

Нарастващата популярност на "Алтернатива за Германия" означава, че за Германия ще бъде по-трудно да има правителство със стабилно мнозинство.

Още от Свят