Унгария ще блокира следващия транш от военната помощ за Украйна

11:37, 14 ноември 2023
"Искаме гаранция, че унгарската банка ОТП (OTP) и други унгарски компании няма да се окажат в списъка на "международните спонсори на войната", заяви министърът на външните работи на страната Петер Сиярто
Украйна добави унгарската банка в списъка си на спонсори на водената от Русия война през май в отговор на това, че финансовата институция продължаваше дейностите си на руска територия

"Унгария ще блокира предоставянето на следващия транш от военната помощ за Украйна по финансовия инструмент на Европейския съюз, използван за финансиране на военните усилия на Киев, докато украинските власти не предоставят гаранции, че унгарската банка ОТП (OTP) и други унгарски компании няма да се окажат в списъка на "международните спонсори на войната".

Това заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто. Той уточни, че Унгария е била изправена пред натиск да подкрепи изплащането на 500 млн. евро, но по думите му Будапеща няма да даде подкрепата си без тези гаранции.

Механизмът бе създаден през 2021 г. с цел финансиране на действия за предотвратяване на конфликти, изграждане на мир и засилване на международната сигурност.

Украйна добави унгарската банка в списъка си на спонсори на водената от Русия война през май в отговор на това, че финансовата институция продължаваше дейностите си на руска територия и след началото на руската инвазия в Украйна.

В началото на месец октомври банката бе извадена от списъка.

Етикети:
Украйна, Унгария, военна помощ
Още от Свят