Украйна получи нов транш от ЕС от 1.5 милиарда евро

17:34, 22 ноември 2023
Финансовата подкрепа на ЕС за Украйна в момента възлиза на 85 млрд. евро

Украйна получи нов транш помощ от Европейския съюз в размер на 1.5 млрд. евро, съобщи украинското министерство на финансите.

Досега през тази година украинското правителство е получило 16,5 млрд. евро финансова помощ от ЕС, се казва в изявление на министерството, което допълва, че се надява да получи още един транш през декември.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди отпускането на транша.

"Финансирането от страна на Европа подкрепя икономическата стабилност и обществените услуги на Украйна от началото на войната с Русия. Днес изплащаме нови 1.5 млрд. евро", заяви Фон дер Лайен и добави, че финансовата подкрепа на ЕС за Украйна в момента възлиза на 85 млрд. евро.

Председателката на ЕК също така увери, че подкрепата за Украйна ще се увеличи, като комисията е предложила до 2027 г. да бъдат отпуснати 50 милиарда евро за Украйна.

По-рано този месец Европейската комисия официално препоръча стартиране на преговори за членство с Украйна и Молдова и предприемане на следващите стъпки по процеса на присъединяване, когато те завършат серия от реформи.

Мнението на ЕК ще трябва да бъде одобрено от европейските лидери на среща на високо равнище през декември. Комисията ще следи напредъка на двете държави, като целта е обратна връзка към страните членки да има до март.

ЕС се стреми да продължи с изпадналата в застой политика за разширяване – решение, което се превърна в приоритет след началото на руската инвазия в Украйна и опитите на Москва да дестабилизира Европа. Блокът ускори процеса, за да попречи на съседите си да попаднат под влиянието на държави, които не споделят ценностите на ЕС.

Преди да бъде приета рамката на преговорите, Киев ще трябва да приеме законодателство относно малцинствата, борбата с корупцията и да регулира лобирането, за да го приведе в съответствие с европейските стандарти като част от своя „план за действие срещу олигарсите“. Необходимите стъпки включват също закони, свързани с Националното антикорупционно бюро на Украйна и неговите нива на персонал и правомощия за борба с корупцията.

Още от Свят