Украйна очаква "зелена светлина" за преговори за членство в ЕС

14:03, 08 ноември 2023
Европейската комисия ще обяви в сряда решението си по темата

Украйна е в очакване на положително становище от Брюксел по въпроса за започване на преговори за присъединяване към ЕС, предаде Франс прес.

Европейската комисия ще обяви в сряда решението си по темата. Снощи украинският президент Володимир Зеленски заяви, че "Украйна ще бъде част от ЕС".

През юни миналата година ЕС предостави статут на кандидат за член на Украйна и на Молдова.

За да се мине към начало на преговорите, което е следващ етап по пътя към еврочленството, ЕК дефинира седем критерия за Киев, включващи борба с корупцията и съдебни реформи. Този уикенд в Киев председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приветства огромния напредък, постигнат от Украйна и заяви, че 90 процента от работата е свършена вече.

Но зелената светлина на Брюксел, която се очаква да бъде дадена, не е достатъчна. Лидерите на страните от ЕС на срещата си на върха през декември трябва да одобрят това решение на ЕК за Украйна. Същото е в сила и за Молдова.

При последното си посещение в Киев председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща да запази финансовата помощ за Украйна и подкрепи нейните амбиции за членство в ЕС.

"Трябва да кажа, че постигнахте отличен напредък, впечатляващо е да се види", каза тя.

Зеленски, който превърна членството в ЕС в една от най-важните следвоенни геополитически цели на своята администрация, каза, че докато „е ясно, че войната в Близкия изток поема фокуса на международното внимание“, той е уверен, че подкрепата за Украйна ще продължи.

Той също така отрече съобщенията в медиите, че служители на САЩ и ЕС настояват администрацията му да обмисли мирни преговори с Русия, като подчерта, че решението зависи само от него и украинския народ.

Още от Свят