Странният случай с Джо Байдън

17:54, 07 ноември 2022
Президентът ще проведе последния си митинг на домашен терен
Джо Байдън ще произнесе финалната си реч тази вечер в Мериленд
Непопулярността на Байдън го превърна в нежелан гост в много от най-конкурентните щати, където кандидатите на Демократическата партия отказаха да се появят с него или да кажат дали ще го подкрепят за преизбиране

Един ден преди междинните избори, които могат да ограничат рязко властта му във Вашингтон, президентът Джо Байдън взе непопулярно и нестандартно решение да проведе митинг на домашен терен - събитие, което подчертава трудните перспективи Демократическата партия.

Вместо да се обърне към избирателите в горещо оспорван щат, където може да се опита да наклони везните в полза на демократическата партия, Байдън ще проведе митинг в Мериленд, където демократите ги очаква лесна победа, но около това решение изникват поредица от въпроси: Дали спадащата му популярност го е направила нежелан в голяма част от страната? Има ли обструкции пред Джо Байдън, които го възпират да отиде в оспорван щат? Възможно ли е появата на Байдън да донесе повече негативи, отколкото позитиви за Демократическата партия?

МРАЧНИ ПЕРСПЕКТИВИ ПРЕД ДЕМОКРАТИТЕ

Демократите на Байдън се опасяват, че изборите във вторник могат да доведат до загуба на контрола над едната или двете камари на Конгреса.

Анализаторите очакват републиканците да спечелят контрола над Камарата на представителите, а вероятно и над Сената.

Това би означавало край на законодателната програма на Байдън и би отворило вратата за две години реваншизъм от страна на републиканците, не е като да няма за какво да си връщат. Сенатът, ръководен от републиканците, може също така да блокира номинациите на президента за съдебни или административни постове.

Байдън предупреди, че победата на републиканците може да отслаби основите на самата демокрация.

"Демокрацията е буквално на балотаж", каза той по време на реч в Йонкърс, Ню Йорк, в неделя.

Много от кандидати на Републиканската партия избраха да  повторят твърденията на бившия президент Доналд Тръмп за измама при поражението му на изборите през 2020 г.

Някои от тях биха могли да се окажат губернатори или изборни администратори в щатите, в които се водят битки, и да изиграят централна роля в президентската надпревара през 2024 г.

ФАКТОРЪТ ДОНАЛД ТРЪМП

Тръмп има значителна роля в междинните избори, като оформя републиканската листа чрез подкрепа и намеци за нова президентска кандидатура по време на предизборни митинги. Днес той трябва да говори в Охайо.

С малък контрол върху Камарата на представителите и Сената демократите на Байдън му помогнаха да изпълни предизборните си обещания за стимулиране на чистата енергия, борба с пандемията от Ковид-19 и финансиране на възстановяването на рушащите се пътища и мостове.

Но нарастващата инфлация в страната и опасенията от увеличаване на престъпността накараха много избиратели да се отдръпнат от Демократическата партия. Въпреки предупрежденията на Байдън за демокрацията, много от неговите колеги демократи наблягат на по-практични въпроси и по-конкретни и ясни послания, като например работата им за намаляване на цените на лекарствата, отпускани с рецепта и защитата на програмата за социална сигурност.

Макар че демократите водеха кампания и по отношение на правото на аборт, проучванията на общественото мнение показват, че това е отпаднало като основен проблем за избирателите.

РОЛЯТА НА ДЖО БАЙДЪН

Непопулярността на Байдън го превърна в нежелан гост в много от най-конкурентните щати, където кандидатите на Демократическата партия отказаха да се появят с него или да кажат дали ще го подкрепят за преизбиране.

Вместо това пътуванията му бяха ограничени до "крепостите на демократите" в последните дни преди изборите. Доста непрестижна, но за сметка на това практична политика, от гледна точка на демократите.

Джо Байдън днес ще говори на митинг в Мериленд заедно с кандидата за губернатор Уес Мур, който се очаква лесно да спечели надпреварата. Ако бъде избран, Мур ще бъде едва третият чернокож губернатор в историята на САЩ.

По данни на проекта "Избори в САЩ", който проследява предварителното гласуване, повече от 40 милиона американци вече са гласували лично или по пощата.

Тъй като някои щати позволяват бюлетините да бъдат изпратени по пощата в деня на изборите, експертите твърдят, че може да минат дни или седмици, преди да стане ясен изходът от някои щати, както и от контрола над Конгреса.

Етикети:
САЩ, Джо Байдън, Доналд Тръмп
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Анализи