Случаите на Ковид в Китай водят до мрачни икономически перспективи

15:14, 24 ноември 2022
Ръководството на Китай продължава да се придържа към политика на нулев Ковид
Китай търпи сериозни икономически негативи от политиката си на нулев Ковид
В четвъртък китайските акции се понижиха, тъй като опасенията от рекордно високите дневни случаи на Ковид-19 в страната засенчиха оптимизма от новите икономически стимули

В четвъртък Китай съобщи за рекордно високи нива на инфекции с Ковид-19, а градовете в страната наложиха локални забрани, масови тестове и други ограничения, които подхранват недоволството и помрачават перспективите пред втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс.

Повишаването на броя на инфекциите близо три години след появата на пандемията в централния град Ухан поставя под съмнение надеждите на инвеститорите, че Китай скоро ще смекчи твърдата си политика на нулева зараза с Ковид, въпреки неотдавнашните по-целенасочени мерки.

Ограниченията се отразяват негативно на блокираните жители, както и на производството в заводите, включително в най-големия завод за iPhone в света, който беше разтърсен от сблъсъци между работници и служители по сигурността в рядка проява на несъгласие.

Брокерската компания Nomura намали прогнозата си за БВП на Китай за четвъртото тримесечие от 2,8 % на 2,4 % на годишна база и понижи прогнозата си за целогодишния растеж от 2,9 % на 2,8 %, което е далеч от официалната цел на Китай от около 5,5 % за тази година.

"Смятаме, че повторното отваряне все още е вероятно да бъде продължителен процес с високи разходи", пише Nomura, като също така понижава прогнозата си за растежа на БВП на Китай за следващата година от 4,3% на 4,0%.

Ръководството на Китай се придържа към политика на нулев Ковид, дори когато голяма част от света се опитва да съжителства с вируса, заявявайки, че това е необходимо, за да се спасят човешки животи и да се предотврати претоварването на медицинската система.

Признавайки натиска върху икономиката, кабинетът заяви, че Китай ще използва своевременно намаляване на банковите парични резерви и други инструменти на паричната политика, за да осигури достатъчна ликвидност, съобщиха държавните медии в сряда, което е намек, че скоро може да се стигне до намаляване на нормата на задължителните резерви.

В четвъртък китайските акции се понижиха, тъй като опасенията от рекордно високите дневни случаи на Ковид-19 в страната засенчиха оптимизма от новите икономически стимули и пропуснаха да се възползват от ръста на световните акции до двумесечен връх.

ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНИ ЕПИДЕМИИ, БЛОКИРАНЕ НА ДОСТЪПА

В сряда 31 444 нови местни случая на заразяване с Ковид-19 счупиха рекорда, поставен на 13 април, когато търговският център Шанхай беше парализиран от общоградско блокиране на 25-те милиона жители, което продължи два месеца.

Този път обаче големите огнища са многобройни и отдалечени, като най-големите са в южния град Гуанджоу и югозападния Чунцин, въпреки че ежедневно се съобщава за стотици нови инфекции в градове като Чънду, Дзинан, Ланджоу и Сиан.

Според оценки на Nomura повече от една пета от БВП на Китай е блокиран - дял, по-голям от този на британската икономика.

"Пълното блокиране в стил Шанхай може да бъде избегнато, но то може да бъде заменено от по-чести частични блокирания във все повече градове поради нарастващия брой случаи на COVID", пишат анализаторите на компанията.

Въпреки че официалните данни за случаите са ниски по световните стандарти, Китай се опитва да пресече всяка верига от инфекции, което е по-трудно предизвикателство, тъй като Китай е изправен пред първата си зима, в която се бори със силно заразния вариант Omicron.

Наскоро Китай започна да разхлабва някои норми за масови тестове и карантина, тъй като се стреми да избегне всеобхватни мерки като блокиране на целия град.

Вместо това градовете използват по-локализирани и често необявени забрани. Много хора в Пекин заявиха, че наскоро са получили известия за тридневно блокиране на жилищните им комплекси.

Крайният североизточен град Харбин обяви блокиране на някои райони в четвъртък.

В много градове отново се провеждат масови тестове, които Китай се надяваше да намали, тъй като разходите нарастват. Други, включително Пекин, Шанхай и курортният град Саня на остров Хайнан, ограничиха движението на наскоро пристигналите.

По-рязко от очакваното забавяне на растежа в Китай, което вреди най-вече на вътрешното търсене, ще се отрази на всички държави, включително Япония, Южна Корея и Австралия, които изнасят продукти и стоки за стотици милиарди долари за втората по големина икономика в света.

Етикети:
Китай, Ковид
Още от Свят