Си Дзинпин и срещата на АПЕК

17:45, 18 ноември 2022
Китайският президент демонстрира ново лице пред членовете на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество
Си Дзинпин посети срещата на АПЕК през тази седмица
С нарастването на авторитета на Китай неговата дипломация стана по-нюансирана в сравнение с високопарния подход, който понякога предизвикваше недоволство в миналото

Китайският президент Си Дзинпин използва първите си срещи лице в лице с азиатско-тихоокеанските съюзници на Америка от 2020 г. насам, за да се опита да направи дипломатически пробив, тъй като Вашингтон се противопоставя на влиянието на Пекин в региона.

Си не е отстъпил от дългогодишните претенции на Китай към Тайван и по-голямата част от Южнокитайско море. Но коментарите му пред различни лидери на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество в Банкок тази седмица се фокусираха повече върху ключовата икономическа роля на Пекин за неговите съседи.

С нарастването на авторитета на Китай неговата дипломация стана по-нюансирана в сравнение с високопарния подход, който понякога предизвикваше недоволство в миналото.

"Дипломатическите ангажименти на Си Дзинпин и подкрепящите ги пропагандни послания се стремят да представят една по-мека, усмихната фасада, което изглежда като усилие за намаляване на търканията и напрежението, особено със САЩ и европейските държави, които стават все по-критични, разочаровани и ангажирани да се конкурират с Китай", казва Дрю Томпсън, гостуващ старши научен сътрудник в Училището за публични политики "Ли Куан Ю" към Националния университет на Сингапур.

В обръщението си към годишната среща на върха на АПЕК, чиито 21 икономики членуват в Тихоокеанския регион, Си заяви, че "Китай е готов да преследва мирно съвместно съществуване и общо развитие с всички страни на основата на взаимно уважение, равенство и взаимна изгода".

Китай "ще продължи да споделя нашите възможности за развитие със света, особено с Азиатско-тихоокеанския регион", добави Си, който си спечели репутацията на пламенен националист, който винаги поставя интересите на Китай на първо място и никога няма да отстъпи "нито един сантиметър" от китайската територия

Томпсън заяви, че повторната поява на Си на световната сцена, след като остана в Китай за повече от две години по време на пандемията, "е успокоителна за много страни, които се стремят да установят контакт с най-високопоставения, може би единствения човек, който вФорумът на АПЕК е третата от трите срещи на високо равнище в Азия, на които САЩ наблягат на посланието, че Вашингтон е надежден партньор в областта на икономиката и сигурността, тъй като се опитват да противодействат на нарастващото влияние на Китай.

В речта си пред бизнес конференция в петък в кулоарите на АПЕК вицепрезидентът на САЩ Камала Харис увери азиатските лидери, че "Съединените щати са тук, за да останат".

"И няма по-добър икономически партньор за този регион от Съединените американски щати", каза тя.

Понякога лидерите в Токио и Пекин могат да изминат години без да се срещнат, което е отражение на дългогодишните обиди от инвазията и окупацията на Китай от Япония по време на Втората световна война и други проблеми. На срещата си в четвъртък с японския министър-председател Фумио Кишида в Банкок Си подчерта, че двете страни трябва да бъдат "партньори, а не заплахи".

След 45-минутната среща Кишида заяви пред репортери, че е провел "откровена и подробна дискусия" със Си.

Той заяви, че е изразил "сериозна загриженост" относно дейността на Китай в Източнокитайско море, включително около спорните острови Сенкаку, както и относно военната дейност на Пекин, като например изстрелването на балистични ракети. Но той също така каза на Си, че има различни възможности за сътрудничество и че за Япония и Китай е важно да постигнат "конструктивни и стабилни" отношения.

Макар да не е съюзник на САЩ като Япония, малкият Сингапур до голяма степен олицетворява желанието на региона да балансира връзките си с Вашингтон и Пекин. Седмият флот на ВМС на САЩ играе активна роля в стратегически ключовото Южнокитайско море, за което Китай претендира почти изцяло, и Сингапур подкрепя американското военно присъствие.

Целта изглежда е да се възползват от възможностите за развитие и тесните икономически връзки с Пекин, като същевременно се противопоставят на китайското господство.

По време на срещата си с министър-председателя на Сингапур Ли Хсиен Лун Си обеща да работи с града-държава, чието население е предимно етнически китайско, за "запазване на правилната посока на икономическа и регионална интеграция".

На друга двустранна среща Си каза на президента на Филипините Фердинанд Маркос младши, чиято страна е съюзник по договор и важен партньор на САЩ в областта на сигурността, че Китай е готов да увеличи вноса на храни и други продукти и да работят заедно в областта на селското стопанство, инфраструктурата, енергетиката и обмена между хората.

Филипините, Виетнам и други страни от Югоизточна Азия отдавна водят териториални спорове с Китай заради претенциите му в Южнокитайско море.

Този въпрос беше повдигнат на срещата с Маркос, на която Си изглежда не отстъпи, като каза само, че "по отношение на Южнокитайско море двете страни трябва да се придържат към приятелски консултации и да се справят разумно с различията и споровете".

След срещата канцеларията на Маркос излезе с кратко изявление, в което се казва, че той е "изразил въодушевление" след разговора със Си и очаква с нетърпение държавното си посещение в Китай през януари.

По-късно от офиса на Маркос добави, че двамата са се съгласили, че морските им въпроси "не определят цялостната картина на отношенията между Филипините и Китай".

"Нашата външна политика отказва да попадне в капана на мисленето от времето на Студената война", заяви Маркос. "Нашата е независима външна политика, ръководена от националния ни интерес и ангажираност към мира".

Президентът Джо Байдън представляваше САЩ на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Камбоджа, а след това и на срещата на върха на Групата на 20-те в Индонезия, а вицепрезидентът Камала Харис представляваше САЩ в Тайланд.

Си не беше на срещата на върха на АСЕАН, където премиерът Ли Къцян представляваше Китай. На срещите на Г-20 по-рано тази седмица в Бали, Индонезия, той се срещна в кулоарите с Байдън.

От тази среща нямаше забележителни признаци за затопляне на хладината между Пекин и Вашингтон, което може би не е изненадващо предвид множеството спорни въпроси между тях.зема решения в Китай".

Според САЩ Байдън е потвърдил дългогодишната политика на Вашингтон за "един Китай", която признава правителството в Пекин, като същевременно позволява неформални американски отношения и връзки в областта на отбраната с Тайван.

Си подчерта, че "тайванският въпрос е в самата сърцевина на основните интереси на Китай, в основата на политическата основа на китайско-американските отношения и първата червена линия, която не трябва да бъде пресичана в китайско-американските отношения", според отчета на китайското правителство за срещата.

През август Китай организира мащабни военни учения в районите около Тайван в гневен отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси там и изстреля пет балистични ракети във водите край японския остров Окинава, което разгневи Япония.

Макар че Си може да е възприел по-мек подход, той не отстъпва по никакви съществени въпроси - каза Томпсън.

"Дискусията не се стремеше да разгледа основните разнопосочни интереси или да опише алтернативна парадигма, при която Китай би могъл да бъде склонен да направи компромис и да се съобрази с интересите на друга държава, вместо безмилостно да преследва своите за сметка на други държави", каза той.


Етикети:
САЩ, Китай, Джо Байдън, Си Дзинпин, АПЕК
Още от Свят