Русия обяви, че е превзела Лисичанск

14:22, 03 юли 2022
Украйна признава за руски успехи в боевете за Лисичанск, но отрича да е напълно обкръжен
Сергей Шойгу съобщи, че е руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област
Сергей Шойгу докладва на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин, че Луганската народна република е освободена

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област, предадоха информационните агенции.

"Сергей Шойгу докладва на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин, че Луганската народна република е освободена", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.

Ведомството отбелязва, че руските войски и милициите на самопровъзгласилата се Луганска народна република са установили пълен контрол освен над Лисичанск и над редица намиращи се в околността населени пунктове, най-големите от които са Белогоровка, Новодружеск, Малорязанцево и Белая Гора.

Украинските бойци седмици наред отбраняваха Лисичанск и се опитваха да не допуснат той да последва съдбата на съседния Северодонецк, който миналата седмица падна в руски ръце.

Снощи украински президентски съветник прогнозира, че съдбата на Лисичанск вероятно ще бъде решена до дни.

Лисичанск е последният голям град в района на Луганск в района на Източен Донбас, който до днес се считаше, че все още е в ръцете на Киев. Разположен от другата страна на реката от съседния Северодонецк, който руските сили превзеха миналата седмица, превземането му би позволило на руските части да навлязат по-дълбоко в Донбас, което е цел на Москва, след като не успя да превземе столицата на Украйна. 

Украйна признава за руски успехи в боевете за Лисичанск, но не и за победа

Руските военни са се окопали край Лисичанск, градът гори, руснаците понасят значителни загуби, но продължават настъплението си.

"Те се окопават в града и във Вернекаменка и продължават да разрушават селища", съобщи ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай в Telegram.

За натиска свидетелства това, че според Гайдай руснаците са хвърлили всичките си сили към Лисичанск. Те атакуват града с непонятно брутална тактика. Така, докато в Северодонецк в продължение на месец улични сражения са оцелели къщи и административни сгради, в Лисичанск същите административни сгради са разрушени до основи за кратко време.

Въпреки това Украйна отрича информацията на подкрепяните от Русия лугански сепаратисти, които заявиха, че са "превзели последните стратегически височини, което ни позволява да потвърдим, че Лисичанск е напълно обкръжен".

Украинските позиции в Лисичанск са подложени на силен руски обстрел, но твърденията, че са обкръжени, са неверни, заявиха в отговор украински представители.

Етикети:
Русия, Владимир Путин, Лисичанк
Още от Свят