Шолц: Разглеждаме внимателно сделката между Италия и Албания за мигрантите

18:01, 11 ноември 2023
"Албания съвсем скоро ще бъде член на ЕС, което означава, че става дума за въпроса как можем съвместно да решим предизвикателствата и проблемите в европейското семейство", каза германският канцлер
Коментар на Олаф Шолц
В началото на седмицата Италия се договори с Албания за изграждането на две приемни и лагери за задържане на мигранти, пристигнали по море

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че е готов да проучи сделката между Рим и Тирана за задържане на мигранти в Албания, в рамките на усилията на Европейския съюз да спре нелегалната имиграция.

"Според нас Албания съвсем скоро ще бъде член на ЕС, което означава, че става дума за въпроса как можем съвместно да решим предизвикателствата и проблемите в европейското семейство. Сделки като тази са възможни и ние всички ще разгледаме това много внимателно".

В началото на седмицата Италия се договори с Албания за изграждането на две приемни и лагери за задържане на мигранти, пристигнали по море.

На следващия ден Шолц постигна съгласие с ръководителите на 16-те германски провинции за по-строга миграционна политика и ново финансиране за бежанците.

Шолц заяви, че ясният европейски курс в миграционната политика е нужен, "за да се коригират нещата, които не са били правилни и да се създаде механизъм за солидарност, така че не всяка страна поотделно да се опитва сама да се справи с предизвикателствата".

"Преразглеждането на правилата на блока за предоставяне на убежище и миграция трябва да бъде завършено в рамките на настоящия мандат на Европейския парламент. Шестте държави от Западните Балкани, на които е обещано членство в ЕС преди 20 години, трябва скоро да бъдат интегрирани. Молдова, Украйна и Грузия също трябва да получат перспективи за присъединяване".

Шолц призова за прекратяване на огъня, за да се даде възможност за хуманитарна помощ. Той отново защити правото на Израел да предприеме действия срещу "Хамас".

Етикети:
Албания, Германия, Италия, Олаф Шолц, мигранти
Още от Свят