Сенатът на САЩ одобри повишаването на тавана на държавния дълг

07:24, 02 юни 2023
Споразумението позволява САЩ да избегнат катастрофален дефолт
Сенатът на САЩ одобри повишаването на тавана на държавния дълг
Очаква се американският президент Джо Байдън да подпише закона бързо

Сенатът на САЩ одобри с 63 на 36 гласа повишаването на тавана на държавния дълг, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това става само няколко дни преди крайния срок и позволява САЩ да избегнат катастрофален дефолт.

Очаква се американският президент Джо Байдън да подпише закона бързо.

Припомняме, че в началото на седмицата стана ясно, че американският президент Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на Конгреса Кевин Маккарти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на тавана на правителствения дълг.

„Добри новини. Споразумението предотвратява най-лошата възможна криза, дефолт, за първи път в историята на нашата страна“, заяви Байдън в неделя вечерта (28.05) в Белия дом и призова и двете партии да положат съвместни усилия за бързо гласуване на закона.

Маккарти заяви още, че договореното „не дава на всеки всичко, което иска“, но това може да се очаква при партийно разделено управление.

Правителството отстъпи пред някои от исканията на републиканците, като изискване за трудова заетост за получателите на талони за хранителни продукти, които са трудоспособни и без зависими от тях лица. Отменено е финансирането за някои мерки за преодоляване на последствията от пандемията и за наемане на нови агенти в Националната служба по приходите.

Централно място в компромиса заема двугодишно бюджетно споразумение, което по същество би запазило разходите на същите равнища през 2024 г., като същевременно ги увеличава за отбрана и за ветераните, и ограничава нарастването им до 1 процент през 2025 г. 
Етикети:
САЩ, Джо Байдън, дефолт, таван на дълга
Още от Свят