Saudi Aramco достигна върха

17:36, 14 август 2022
Петролният гигант обяви дивидент от 18,8 млрд. долара, който трябва да бъде изплатен през третото тримесечие
Петролната компания на Саудитска Арабия увеличи печалбите си
Свободният паричен поток на компанията нарасна с 53% до 34,6 млрд. долара през второто тримесечие

Петролната компания на Саудитска Арабия - Saudi Aramco обяви увеличение с 90% на нетните си приходи през второто тримесечие на фискалната 2022 г. спрямо година по-рано до 48,4 милиарда долара, съобщава Ройтерс. 

Напълно очаквано положителният финансова резултат на компанията се дължи главно на по-високите цени на суровия петрол и на по-големите продадени обеми.

Свободният паричен поток на компанията

също е нараснал, но с 53% до 34,6 млрд. долара през второто тримесечие, докато капиталовите разходи се повишиха с 25% до 9,4 млрд. долара в сравнение със същия период на 2021 г. Този от оперативни дейности възлиза на 44,0 милиарда долара.

Дивидент 

Петролният гигант също така обяви дивидент от 18,8 млрд. долара, който трябва да бъде изплатен през третото тримесечие.

"Докато нестабилността на глобалния пазар и икономическата несигурност остават в сила, събитията през първата половина на тази година подкрепят нашето виждане, че продължаващите инвестиции в нашата индустрия са от съществено значение – както за да се гарантира, че пазарите остават добре снабдени, така и за улесняване на организиран енергиен преход", заяви президентът и главен изпълнителен директор на Aramco Амин Насър и допълни, че очаква търсенето на петрол да продължи да расте "до края на десетилетието".

Той сподели, че очаква търсенето на петрол да продължи да расте до края на десетилетието, въпреки низходящия икономически натиск относно краткосрочните глобални прогнози.

Според него климатични цели на саудитският енергиен гигант остават първостепенни, тъй като Aramco работи за увеличаване на производството от множество енергийни източници, включително нефт и газ, възобновяеми източници и син водород.

"Ние напредваме в най-голямата капиталова програма в нашата история и нашият подход е да инвестираме в надеждната енергия и нефтохимикали, от които светът се нуждае, докато разработваме решения с по-ниски въглеродни емисии, които могат да допринесат за по-широкия енергиен преход“, каза още Насър.

Основните европейски петролни компании също постигнаха големи печалби

от 53,6 млрд. евро през първите шест месеца на годината, което е със 79% повече от същия период на предходната година. В отделния случай на всяка една от тях обаче повечето на практика утроиха печалбите от предходна година. Декларираните приходи са от Shell, Total, Equinor, Eni и Repsol. Само британската мултинационална компания BP е отчела загуби. 

По време на презентациите на компаниите, всички те са изразили задоволство от подобрението в бизнеса, но са припомнили, че това идва след две много сложни години заради пандемията, резкия спад в потреблението и срива в цената на петрола. Тази реалност започна да се променя с добри темпове в края на 2021 г., когато възстановяването на мобилността и икономиката станаха реалност. Но без съмнение това, което стимулира тези мултимилионни резултати, е войната в Украйна, пише cincodias.elpais.com.

Така, докато цените на горивата стават все по-високи, за международните петролни гиганти това е добре дошло. 

Етикети:
рекорд, печалба, Saudi Aramco
Още от Свят