САЩ заплаши със "сериозни последици" китайските компании, които помагат на Русия

11:19, 11 ноември 2023
Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че става въпрос за частни фирми и китайските власти знаят за техните действия
САЩ заплашват Китай със санкции
През последните два дни тя проведе среща в Сан Франциско с китайския вицепремиер Хъ Лифън

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заплаши със "сериозни последици" китайските компании, които помагат на Русия във войната й срещу Украйна.

"Подчертах, че компаниите не бива да оказват материална подкрепа за отбранителния индустриален сектор на Русия и че за тях ще има сериозни последици, ако го правят".

През последните два дни тя проведе среща в Сан Франциско с китайския вицепремиер Хъ Лифън. Пред него Йелън заяви, че са налице доказателства за такава подкрепа въпреки наложените от Запада санкции.  

Тя не даде подробности, но уточни, че става въпрос за частни фирми и че не намеква, че китайските власти знаят за техните действия.

"Решени сме да направим всичко възможно, за да спрем този поток от материали, които помагат на Русия да води тази брутална и незаконна война. Всички компании, които подпомагат военната кампания на Москва, рискуват да си навлекат санкции".

Министърката на финансите на САЩ каза, че американското правителство вече е предприело наказателни мерки срещу редица частни фирми, някои от които китайски, защото помагат на Русия да си осигури оборудване.

"Както и срещу някои финансови институции, които може да подпомагат тези усилия".

Тя заяви, че се е споразумяла с китайския вицепремиер за засилване на двустранната комуникация по икономически въпроси.

Китайската държавна новинарска агенция Синхуа съобщи, че Джанет Йелън и Хъ Лифън са се договорили да насърчават китайско-американския търговски и икономически диалог и да работят за отстраняване на разногласията между двете страни.

Етикети:
Русия, санкции, САЩ, Китай
Още от Свят