САЩ ще проведат търговски преговори с Тайван

10:55, 18 август 2022
Островът провежда военни учения
Координаторът на президента на САЩ Джо Байдън за индо-тихоокеанския регион Кърт Кембъл
Координаторът на президента Джо Байдън за индо-тихоокеанския регион Кърт Кембъл заяви миналата седмица, че търговските преговори ще "задълбочат връзките ни с Тайван", но подчерта, че политиката не се променя.

Правителството на САЩ ще проведе преговори с Тайван за широкообхватен търговски договор в знак на подкрепа за самоуправляващата се островна демокрация, която Китай обявява за своя територия.

Съобщението от четвъртък идва след като Пекин проведе военни учения, които включваха изстрелване на ракети в морето с цел сплашване на Тайван след посещението този месец на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, най-високопоставеният член на правителството на САЩ, посетил Тайван от 25 години насам.

Междувременно тайванските военни проведоха в четвъртък учение с ракети и оръдия, симулирайки отговор на китайска ракетна атака.

Координаторът на президента Джо Байдън за индо-тихоокеанския регион Кърт Кембъл заяви миналата седмица, че търговските преговори ще "задълбочат връзките ни с Тайван", но подчерта, че политиката не се променя. Съединените щати нямат дипломатически отношения с Тайван, деветия по големина техен търговски партньор, но поддържат широки неофициални връзки.

В съобщението на търговския представител на САЩ не се споменава напрежението с Пекин, но се казва, че "официалните преговори" ще развият търговските и регулаторните връзки - стъпка, която ще доведе до по-тясно официално взаимодействие.

Тайван и Китай се разделят през 1949 г. след гражданска война и нямат официални отношения, но са обвързани с търговия и инвестиции за милиарди долари. Островът никога не е бил част от Китайската народна република, но управляващата Комунистическа партия твърди, че е длъжна да се обедини с континенталната част, при необходимост със сила.

Разрешаването на по-голям износ за САЩ може да помогне на Тайван да намали усилията на Китай да използва статута си на най-голям търговски партньор на острова като политически лост. Континенталната част на страната блокира вноса на тайвански цитрусови плодове и други храни в отговор на посещението на Пелоси на 2 август.

Правителството на китайския президент Си Дзинпин не реагира незабавно на съобщението.

Американско-китайските отношения са на най-ниското си ниво от десетилетия насам на фона на спорове относно търговията, сигурността, технологиите и отношението на Пекин към мюсюлманските малцинства и Хонконг.

USTR заяви, че преговорите ще се водят под егидата на неофициалното посолство на Вашингтон - Американския институт в Тайван.

Правителството на Си твърди, че официалните контакти с Тайван, като еднодневното посещение на Пелоси, могат да окуражат острова да се опита да превърне десетилетната си фактическа независимост в постоянна - стъпка, която според Пекин би довела до война.

Вашингтон заявява, че не заема позиция по отношение на статута на Китай и Тайван, но иска спорът им да бъде разрешен по мирен път. Федералният закон задължава правителството на САЩ да се погрижи островът да разполага със средства за самозащита.

"Ще продължим да предприемаме спокойни и решителни стъпки за поддържане на мира и стабилността в лицето на продължаващите усилия на Пекин да я подкопае и да подкрепим Тайван", заяви Кембъл по време на конферентен разговор миналия петък.

Китай поема повече от два пъти по-голяма част от износа на Тайван в сравнение със Съединените щати, които са неговият външен пазар № 2. Правителството на Тайван твърди, че неговите компании са инвестирали почти 200 млрд. долара в континенталната част на страната. Пекин твърди, че според преброяването през 2020 г. около 158 000 тайвански предприемачи, специалисти и други лица живеят на континента.

Забраната на Китай за внос на цитрусови плодове, риба и стотици други тайвански хранителни продукти вреди на селските райони, смятани за поддръжници на президента Цай Инг-уен, но тези стоки представляват по-малко от 0,5 % от тайванския износ за континента.

Пекин не направи нищо, което би могло да засегне потока от процесорни чипове от Тайван, необходими на китайските фабрики, които сглобяват световните смартфони и потребителска електроника. Островът е най-големият доставчик на чипове в света.

Втора група американски законодатели, водена от сенатора демократ от Масачузетс Ед Марки, пристигна в Тайван в неделя и се срещна с Цай. След пристигането им Пекин обяви втори кръг от военни учения.

ВОЕННИ УЧЕНИЯ

Тайван, с население от 23,6 млн. души, започна свои собствени военни учения в отговор.

В четвъртък ученията във военновъздушната база Хуалиен на източното крайбрежие симулираха отговор на китайска ракетна атака. Военнослужещите тренираха със зенитни ракети Sky Bow 3 тайванско производство и 35-милиметрови зенитни оръдия, но не стреляха с тях.

"Не изпаднахме в паника", когато Китай започна военни учения, заяви майорът от военновъздушните сили Чен Тех-хуан.

"Обичайното ни обучение е да сме на разположение 24 часа в денонощието, за да се подготвим за изстрелване на ракети", каза Чен. "Бяхме готови."

Американско-тайванските разговори ще обхванат също така селското стопанство, труда, околната среда, цифровите технологии, статута на държавните предприятия и "непазарните политики", заявиха от USTR.

Вашингтон и Пекин са блокирани в 3-годишна митническа война по много от същите въпроси.

Сред тях са подкрепата на Китай за държавните компании, които доминират в много от отраслите на страната, и оплакванията, че Пекин краде чужди технологии и ограничава достъпа до редица области в нарушение на ангажиментите си за отваряне на пазара.

Тогавашният президент Доналд Тръмп повиши митата върху китайските стоки през 2019 г. в отговор на оплакванията, че тактиките му за технологично развитие нарушават ангажиментите му за свободна търговия и застрашават водещата роля на САЩ в промишлеността. Байдън остави в сила повечето от тези повишения на митата.

Етикети:
САЩ, Китай, Тайван
Още от Свят