САЩ отхвърли офертите на петролните компании за запълване на стратегическия резерв

14:14, 08 януари 2023
Планирано е да бъдат закупени 3 милиона барела петрол, за да се попълнят запасите в стратегическия резерв на страната
Америка отхвърли първите оферти за петрол
Говорител от министерството е заявил, че ще се изберат само оферти, които отговарят на изискваните спецификации за суров петрол и които са на цена, която е добра за данъкоплатците

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) отхвърли първата партида отхвърли оферти на петролните компании за запълване на стратегическия резерв през февруари, съобщи Ройтерс. 

Още миналия месец министерството заяви, че ще закупи до 3 милиона барела за доставка за Стратегическия петролен резерв през февруари, първата покупка от миналогодишното рекордно освобождаване от 180 милиона барела за укротяване на цените в САЩ. 

„DOE ще избере само оферти, които отговарят на изискваните спецификации за суров петрол и които са на цена, която е добра за данъкоплатците“, каза говорител от министерството. 

Президентът Джо Байдън обяви продажбата на 180 милиона барела в края на март миналата година, за да се бори с нарастващите цени на бензина след февруарската инвазия в Украйна от Русия, най-големият износител на изкопаеми горива в света.

Припомняме, че на 14 декември Министерството на енергетиката на страната съобщи, че запасите от петрол в стратегическия резерв на САЩ за седмицата до 9 декември са намалели с 4,7 милиона барела, до 382,3 милиона, като по този начин показателят е паднал до най-ниското си ниво от седмицата на 6 януари, 1984 г., когато резервите в стратегическия резерв са възлизали на 380,7 милиона барела.

САЩ консумират 20 млн. барела суров петрол на ден – най-голямата консумация в света,

а производството никога не е надвишавало 13 млн. барела дневно. Доскоро идеята, че страната може да се превърне във вносител на въглеводороди, изглеждаше абсурдна.

През ноември 2022 година данните на правителството показаха, че нетният внос на суров петрол в САЩ е спаднал до 1,1 млн. барела на ден – най-ниско ниво откакто се води статистика (2001 г.). Това е рязък спад в сравнение с преди пет години, когато САЩ внесоха повече от 7 млн. барела дневно.

Етикети:
САЩ, стратегически резерви, петролни компании
Още от Свят