САЩ изпращат на Украйна 31 танка M1 Abrams

20:31, 25 януари 2023
Досега военната помощ на САЩ към Киев се оценява на над 26 милиарда долара.
Танковете ще „подобрят капацитета на Украйна да защитава своята територия и да постига стратегическите си цели“, каза президентът Байдън на пресконференция в Белия дом.

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви в сряда, че ще оборудва Украйна с 31 танка M1A1 Abrams, които се равняват на един украински танков батальон.

Танковете ще „подобрят капацитета на Украйна да защитава своята територия и да постига стратегическите си цели“, каза Байдън на пресконференция в Белия дом.

"Доставянето на тези танкове на полето ще отнеме време. Време, което ще използваме, за да сме сигурни, че украинците са напълно подготвени", добави американският президент.


САЩ също ще осигурят осем евакуационни машини M88, които поддържат танковете. Ще бъдат изпратени и повече от 500 бронирани превозни средства от различни видове, за да се подсили армията на Украйна.

Пентагонът е натоварен със задачата да осигури обучение, поддръжка и логистична поддръжка за танковете M1A1. Обучението за използване на танковете, което ще отнеме няколко месеца, ще се проведе извън Украйна.

Досега военната помощ на САЩ към Киев се оценява на над 26 милиарда долара.

Добавянето на американските танкове към последния пакет от военна помощ следва решението на германския канцлер Олаф Шолц да предостави на Украйна танкове Leopard 2 .

Германия заяви, че целта й е ”бързо да събере два танкови батальона с танкове Leopard 2 за Украйна”. Като първа стъпка страната ще достави 14 танка Leopard 2 A6. Обучението на украинските военни трябва да започне възможно бързо в Германия.

Кремъл критикува потенциалния трансфер на оръжия и каза, че това няма да „попречи на Русия да постигне целите си“. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди очакваното съобщение на САЩ, като каза, че „за съжаление повече оръжия от НАТО носят повече страдания за хората в Украйна“.

Още от Свят