Само седмица остава до деня, в който САЩ може да обявят неплатежоспособност

15:49, 24 май 2023
Републиканците и демократите остават дълбоко разделени и изглежда не могат да продължат напред с преговорите за тавана на дълга
Екипите на председателя на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти и президента Джо Байдън възобновяват преговорите за тавана на дълга
Председателят на Конгреса Кевин Маккарти и президентът Джо Байдън на преговори в Белия дом

Екипите на председателя на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти и президента Джо Байдън възобновяват преговорите за тавана на дълга в търсене на сделка близо седмица преди да изтекат дните до обявяването на неплатежоспособност от страна на американското правителство. 

Въпреки перспективата за хаос на световните пазари и щети за американската икономика двете страни остават дълбоко разделени и изглежда не могат да продължат напред.

Републиканците настояват за рязко съкращаване на разходите, докато демократите предлагат да запазят разходите без промяна и вместо това да се въведат нови данъци, които да помогнат за намаляване на дълга на федералното правителство.

Продължаващото месеци напрежение във Вашингтон изплаши Уолстрийт, натежавайки върху американските акции и повишавайки цената на дълга. Въпреки това преговорните екипи на Байдън и Маккарти не съобщиха за значителен напредък след двучасова среща в Капитолия във вторник. Те са изправени пред още по-кратък срок, в който да постигнат сделка за увеличаване на тавана на дълга, така че правителството да може да се финансира. 

"Най-голямата пропаст между преговарящите е проблемът с финансирането“, каза конгресменът-републиканец Гарет Грейвс, след разговорите във вторник. Републиканците искат да намалят разходите за фискалната 2024 г., започваща през октомври, обратно до нивата от 2022 г., докато демократите настояват да ги запазят стабилни на нивото от тази година.

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер нарече преговорите "невероятно трудни". "И двете страни трябва да разберат, че няма да получат всичко, което искат", каза Жан-Пиер на брифинг.

Последният път, когато федералното правителство на САЩ беше толкова близо до фалит беше през 2011 г., с подобно разделение на властта във Вашингтон - президент от Демократическата партия и мнозинство в Сената и контролирана от републиканците долна камара.

Проблем е и че всяка партия се сблъсква с вътрешна опозиция. Поддържащите твърда линия републиканци не отстъпват от резките съкращения на разходите, докато прогресивните демократи се противопоставят на икономиите.

Байдън прекара месеци, заявявайки, че няма да преговаря за повишаване на лимита на дълга, само за да обърне курса и да започне разговори с Маккарти през последните няколко седмици.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Свят