Руските атаки се приближават до територията на НАТО

11:10, 07 октомври 2023
Темата се очаква да бъде повдигната на среща на министрите на отбраната в Брюксел следващата седмица

НАТО има все по-сложен проблем: как да се изправи срещу ефекта от войната в Украйна, без да предизвика допълнителна ескалация.

Русия се насочва към експортните маршрути на Украйна, които тръгват от пристанищата около Одеса. Това принуждава корабите със зърно да тръгнат по нов път, който прегръща румънската брегова линия и приближава заплахата от атаки все по-близо до бреговете на НАТО.

Румънски радар откри пробив на нейна територия миналия уикенд, но това е поредица от подобни инциденти, докато съседна България откри отломки от дронове на своя територия. В Черно море се откриват плаващи мини, наблюдава се и GPS-заглушаване.

Засега обаче военният алианс е склонен да разглежда случаите като инциденти. Въпреки това се очаква темата да бъде повдигната на среща на министрите на отбраната в Брюксел следващата седмица, според дипломат от НАТО.

Ръководителят на румънските въоръжени сили Даниел Петреску повтори прочита на събитията от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който миналата седмица предупреди за необходимостта да бъдем бдителни срещу „инциденти“.

Войната на Русия и ударите близо до румънските граници са безразсъдни и дестабилизиращи“, каза Столтенберг пред репортери в Киев, но подчерта, че остатъците от дронове не изглеждат резултат от умишлено насочване.

Миналата година ракета, която удари полска територия и уби двама души, за кратко предизвика тревога в НАТО, чиито договорености за колективна отбрана повеляват, че държавите-членки трябва да се притекат на помощ, ако някоя от тях бъде нападната. По-късно разследващите установиха, че това е била украинска ракета.

Нарастващият брой на случаите в Черно море обаче може да предполага и ескалация от страна на Русия, според Юлия Джоджа, директор на програмата за Черно море на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за Близкия изток: "Те се опитват да тестват нашите граници, нашите така наречени червени линии, и ако възприемат реакцията ни като слаба, те тестват допълнително.“

Според доклад на британското разузнаване, публикуван в сряда, Русия се стреми да избягва открито потапяне на товарни кораби и вместо това лъжливо ще обвинява Украйна за всякакви атаки срещу цивилни плавателни съдове в Черно море.

През лятото Русия обяви участък от Черно море в изключителната икономическа зона на България за опасен за корабоплаване, възпрепятстващ транзита на товари, проучванията за газ и друга търговска дейност там.

Сега инцидентите се увеличават, тъй като силите на Кремъл се насочват към алтернативните речни, железопътни и шосейни маршрути, които Киев използва за транспортиране на реколтата си, след като Москва излезе от черноморската търговска сделка през юли.

Товарите обикновено се пренасят по суша до Дунавския басейн, преди да бъдат поставени на речни кораби, които са по-малки от плавателните съдове, предназначени да пътуват по море.

Докладът на британското разузнаване казва, че от юли насам Русия е унищожила достатъчно зърно, за да изхрани повече от 1.3 милиона души за една година.

Перспективата Русия да се върне към сделка с Украйна остава далечна, тъй като има силен стимул да подкопае икономиката на Киев и да я изтощи в дългосрочен план, според Сидхарт Каушал, научен сътрудник по морска сила в мозъчния тръст Royal United Services Institute. Фактическата блокада означава, че напрежението вероятно ще остане повишено, особено докато Украйна предприема контраатаки срещу руски активи в Крим.

Съюзниците от НАТО се опитват да съберат повече информация за инцидентите с останки от дронове и предупреждават Москва за рисковете от ескалация, според високопоставен служител на правителството на САЩ. Наред с други провокации, неотдавнашните инциденти започват да повдигат въпроси за това дали активите на НАТО в Черно море са достатъчни за възпиране на разпространение, да не говорим за действително нападение.

Алиансът се забави с изравняването на Русия в приоритизирането на отбраната около Черно море и едва миналата година създаде бойни групи в Румъния и България. Те допълват единици, създадени в Полша и Балтийските страни през 2014 г.

Дори сега, когато наваксва, НАТО се сблъсква с враг, който е особено напорист в Черноморския регион, според високопоставен източноевропейски дипломат. За разлика от Арктика и Балтика, където Русия е обгърната от страни от НАТО, от шестте държави, граничещи с Черно море, само Румъния, България и Турция са членове на алианса.

САЩ обещаха F-16 на Румъния, за да помогнат с въздушната полиция, докато съюзниците търсят какво повече може да се направи с технологията за борба с дронове.

България засилва собствената си военноморска сигурност, като миналия месец стартира търг за закупуване на противокорабни ракети за своята брегова охрана, докато Румъния увеличи силите си в района на делтата на река Дунав, граничеща с Украйна, според официален представител. Въпреки че Румъния вече има инсталирани повече от 100 радара, тя трябва да се адаптира, за да открива руски дронове, които летят на много ниска надморска височина.

Източник: Bloomberg

Още от Свят