Русия поставя две условия за възобновяване на зърнената сделка

17:35, 05 септември 2023
Условията са осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга - застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното
Срещата Путин-Ердоган
По думите на Ердоган, цитиран от информационния сайт Хаберлер, първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT

"Руският президент Владимир Путин е пставил две условия за изпълнение преди евентуално подновяване на договора за зърнената сделка", съобщиха турските медии.

„Условията, които руският президент постави специално, са осигуряване на трансфера на средствата от продажбите по договорите, от една страна, а от друга - застраховането на корабите, с които ще се транспортира зърното”, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган след срещата с Путин в понеделник (04.09) в Сочи.

По думите на Ердоган, цитиран от информационния сайт Хаберлер, първото условие се отнася до това руската земеделска банка (Росселхозбанк) да бъде свързана към системата за разплащания SWIFT. В момента руските банки поради санкциите са поставени извън системата.

„Второто условие е корабите да бъдат застраховани, за да транспортират стоки до Европа или други пристанища. Поради санкциите базираната във Великобритания застрахователна компания не застрахова корабите, тъй като руските банки са изключени от системата SWIFT. Тези две неща, а именно руската страна да получава парите от продажбите и да се осигури застраховането на корабите трябва да се осъзнаят. Без тяхното изпълнение няма да е възможно да се продължи договорът по зърнената сделка“.


Ердоган допълни, че Путин е бил категоричен, че докато Европа не изпълни дадените обещания, няма да направи нито крачка по този въпрос.

"Засега обмисля варианта да изпрати 1 млн. тона зърно на 6 държави. Предложи такава една сделка да обсъдим съвместно с Катар”.

Турският президент акцентира и на темите на енергийното сътрудничество с Русия, сред които важно място заема преносът на руски природен газ за Европа.

„Ще реализираме различни проекти за доставка на енергийни продукти в Европа и света през нашата страна. С газовия хъб, който ще бъде създаден в Турция, ще бъде постигнат напредък както в преноса на енергия, така и в ценообразуването. Такъв един център планираме да бъде не само за природен газ, но и за електроенергия и минно дело”.

Етикети:
Владимир Путин, Турция, Реджеп Тайип Ердоган, зърнена сделка, Русия
Още от Свят