Румъния препоръча на Австрия да излезе от Шенгенското пространство

12:46, 16 ноември 2023
Букурещ втвърди тона към австрийския канцлер заради ветото на Виена
Марчел Чолаку поиска Австрия да напусне Шенген, ако запази ветото за членството на Румъния

Румъния втвърди тона към Австрия заради отказа на Виена да подкрепи разширение на Шенгенското пространство. Премиерът Марчел Чолаку поиска Австрия да напусне Шенген, ако запази ветото за членството на Румъния, а колегата му Карл Нехамер да бъде изключен от семейството на Европейската народна партия (ЕНП).

"Съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание", каза Чолаку, цитиран от БТА.

По думите му Румъния трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи, ако австрийският канцлер Карл Нехамер запази позицията си против присъединяване на Румъния, Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген.

Румънският премиер напомни, че европейските социалисти са приели резолюция в подкрепа на членството на България и Румъния.  Чолаку каза, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Европейския съвет, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Букурещ и София.

Премиерът на Румъния коментира и резолюция на Европейската народна партия (ЕНП), като посочи, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си. Според него обаче „това е твърде малко“. Той коментира, че политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в ЕНП. Чолаку даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

Австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген, каза Чолаку: 'Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство“, заяви той.

Следващото заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на което може да бъде подложено на гласуване присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона, ще се състои в Брюксел на 4 и 5 декември.

Още от Свят