Путин подписва закон за анексирането на четири региона в Украйна

17:31, 05 октомври 2022
Все още не са ясни точните граници на новите териториални претенции на Русия
Президентът на Русия подписва указа за новите територии
Русия твърди, че жителите на четирите провинции са подкрепили плановете за анексиране на референдуми, въпреки че гласуванията бяха широко осъдени от американските официални лица като фалшиви.

В сряда руският президент Владимир Путин подписа документи за поглъщане на четири украински региона.

Документите бяха публикувани на руски правителствен уебсайт, съобщи Асошиейтед прес, и са следствие от организираните от Кремъл референдуми в регионите.

По-рано тази седмица руският парламент ратифицира анексирането на украинските области Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, но украинските сили продължават да се бият в регионите, което не позволява на Русия да запази пълен контрол.

През уикенда украинските военни си върнаха ключовия транспортен възел Лиман, намиращ се в Донецк, и също така постигнаха успехи в южната част на страната в Херсонска област.

Все още не са ясни точните граници на новите териториални претенции на Русия.

През последните седмици украинските сили постигнаха значителни сухопътни придобивки, особено в североизточната част на страната.

В отговор Русия призова 300 000 резервисти, за да подсилят руската военна операция, и заплаши с използване на ядрено оръжие, като заяви, че това не е блъф.

Тези заплахи предизвикаха тревога сред западните лидери. Министърът на отбраната Лойд Остин заяви пред CNN, че това е равносилно на ядрено "дрънкане на саби", а съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан обеща решителен отговор и тежки последици за Русия, ако тя ги изпълни.

Русия твърди, че жителите на четирите провинции са подкрепили плановете за анексиране на референдуми, въпреки че гласуванията бяха широко осъдени от американските официални лица като фалшиви.

САЩ реагираха на анексирането, като обявиха нови санкции, а украинският президент Володимир Зеленски обяви, че официални лица в Киев ще поискат ускорено кандидатстване за присъединяване към НАТО.

"Съединените щати осъждат днешния измамен опит на Русия да анексира суверенна украинска територия", заяви президентът Байдън миналата седмица, когато Русия обяви анексирането.

"Русия нарушава международното право, потъпква Устава на ООН и показва презрението си към мирните нации навсякъде по света", продължи Байдън.


Етикети:
Русия, Украйна, Владимир Путин
Още от Свят