Путин подготвя увеличение на разходите за отбрана с 43%

14:22, 23 септември 2022
Русия започва да адаптира бюджета си към нуждите на една по-дълга и по-скъпа война в Украйна
Владимир Путин подписва указ за увеличение на разходите за отбрана
Според оценките на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), "националната отбрана" в бюджета на Русия представлява около три четвърти от общите военни разходи и включва финансиране на оперативните разходи, както и закупуването на оръжие.

През следващите две години президентът Владимир Путин смята да похарчи много повече средства за армията от първоначално планираното, тъй като Русия адаптира бюджета си към нуждите на една по-дълга и все по-скъпа война в Украйна, предаде Блумбърг.

Според тригодишния фискален план, представен от агенция Блумбърг, разходите за отбрана ще надхвърлят първоначалните бюджетни прогнози за следващата година с повече от 43 %, а свързаната с тях категория "Национална сигурност и правоприлагане" ще нарасне с над 40 %.

Фискалните прогнози се променят, тъй като приоритетите се изкривяват в полза на армията и се отдалечават от области като опазването на околната среда. С почти 5 трилиона рубли (84 млрд. долара), или 3,3% от брутния вътрешен продукт, разходите за "национална отбрана" сега са на второ място след социалните програми на правителството като дял от разходите.

Според оценките на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), "националната отбрана" в бюджета на Русия представлява около три четвърти от общите военни разходи и включва финансиране на оперативните разходи, както и закупуването на оръжие.

За разлика от това, разпределението на парите за образование и култура почти не се увеличава за 2023 г., според документа. Разходите за околна среда ще бъдат с около една четвърт по-малко от първоначално заложените в бюджета - 0,2 % от БВП. В първоначалния план се предвиждаше разходите за отбрана през следващата година да намалеят до 2,4 % от икономическото производство, в сравнение с очакваните 3,2 % през 2022 г. и 2,6 % през предходната година.

Промяната отразява по-голям ангажимент към войната, която вече е струвала огромна цена на Украйна и Русия. Неуспехите на бойното поле накараха Путин да ескалира усилията си да възстанови известна инерция тази седмица, когато обяви "частична мобилизация" за призоваване на до 300 000 резервисти.

Според бюджетния план разходите за призоваването възлизат на почти 16 млрд. рубли през 2023 г. и 16,5 млрд. рубли годишно през 2024-2025 г. Повечето други подробности за военните разходи остават класифицирани и се оповестяват само общите цифри.

По данни на SIPRI, който следи световната оръжейна индустрия, през миналата година Русия е била сред петте най-големи разходвачи на средства за отбрана в света. Според оценките на мозъчния тръст Кремъл е увеличил разходите за армията с 2,9 % през 2021 г. до 65,9 млрд. долара, което е третата поредна година на растеж след спадовете между 2016 и 2019 г.

"Въздействието на първия кръг на мобилизацията ще бъде еднократен удар върху производството, който ще задълбочи тазгодишното свиване до -3,75%, според нашите изчисления. Основният канал е намалената работна сила, тъй като съобщението вероятно ще предизвика вълна от изтичане на работна ръка към сигурните райски кътчета в съседните страни и извън тях - повторение на събитията от февруари."

В четвъртък правителството одобри бюджетния план и сега законопроектът трябва да получи подкрепата на двете камари на парламента и да бъде подписан от президента, за да стане закон. Той все още подлежи на промяна, но е малко вероятно повечето предположения да претърпят съществени изменения.

Според последните прогнози бюджетният дефицит ще се увеличи до 2 % от БВП през следващата година от 0,9 % през 2022 г. Правителството ще финансира дефицита предимно с дълг и от резервите. Планът предвижда и вземането на заеми в чуждестранна валута в размер до 1 млрд. долара годишно.

Русия обяви дефолт по външните си държавни облигации в края на юни в резултат на международните санкции, които блокираха каналите за плащане към чуждестранните кредитори след нахлуването в Украйна през февруари.

Финансово напрежение

Пренасочването на ресурси и работна сила към армията ще бъде бреме за икономиката в рецесия, чийто пазар на труда вече е разтегнат от лоши демографски показатели и при рекордно ниска безработица.

Има шанс също така да се превърне и в тежест за публичните финанси, особено с изострянето на противопоставянето относно доставките на енергия от Русия за Европа. Според бюджетния план годишният износ на газ по тръбопроводите ще намалее с почти 40 % през 2023-2025 г., като доставките на суров петрол леко ще се увеличат.

Балансът на правителството се запази добре по време на кризата, отчасти благодарение на извънредните приходи от по-високата цена на суровините.

Въпреки това, поради изтеглянето на средства от държавния инвестиционен фонд, той ще се свие с малко над 3 трилиона рубли за две години. Правителството също така ще трябва да компенсира по-високите разходи с увеличаване на данъците.

Фискалните прогнози за периода след следващата година показват, че Русия не е близо до изготвянето на планове за излизане от военна позиция. В сравнение с по-ранните прогнози разходите за отбрана ще нараснат с почти 30% през 2024 г., но все още са в съответствие с предишните допускания за 2025 г.

Наред с други промени, бюджетът ще отпусне повече пари за "патриотично възпитание" - програма, която включва исторически изложби, и ще увеличи разходите за оборудване на училищата с държавни символи.


Етикети:
Русия, Украйна, Владимир Путин
Още от Свят