Пукнатините в ЕС по отношение на Украйна се разширяват

16:39, 25 май 2022
Италия и Унгария настояват за примирие
Марио Драги
Марио Драги, премиер на Италия

Италия и Унгария призоваха ЕС да отправи изричен призив за прекратяване на огъня в Украйна и за мирни преговори с Русия, с което се изправиха в противоречие с други държави членки, решени да заемат твърда позиция спрямо Москва преди срещата на върха следващата седмица.

В проект на заключително изявление за срещата на върха на 30-31 май, видян от Ройтерс и датиран от 19 май, Европейският съюз се описва като "непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самозащита срещу руската агресия". В него не се споменават мирните преговори.

На среща на пратеници на ЕС в петък посланикът на Италия предложи промени в текста, като заяви, че в него трябва да се споменат мирните преговори и да се посочи незабавното прекратяване на огъня като една от първите цели на ЕС, според хора, присъствали на срещата.

Това предложение е било подкрепено от Унгария и Кипър, които са сред държавите с най-критично отношение към новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който от седмици е блокиран поради вътрешни разногласия.

Унгария се противопоставя на планираното петролно ембарго, а Кипър е обезпокоен от предложената забрана за продажба на недвижими имоти на руски граждани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си на форума в Давос във вторник зае ястребска позиция по отношение на Русия и не спомена за мирните преговори.

"Украйна трябва да спечели тази война, а агресията на (руския президент Владимир) Путин трябва да бъде стратегически провал", каза тя.

В последния проект на заключенията от срещата на върха се казва, че ЕС "остава ангажиран с укрепването на способността на Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет".

Балтийските страни и Полша са сред най-силните поддръжници на твърдата линия, а Латвия настоява за още по-ясна формулировка за увеличаване на военната подкрепа, заявиха дипломати.

Преработеният проект се очаква по-късно в сряда след среща на пратениците на ЕС, каза един от дипломатите.

Миналата седмица Италия предложи мирен план, в който ООН, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще участват като посредници, които първоначално ще организират локални прекратявания на огъня.


Етикети:
Русия, Украйна, ЕС, Унгария, Италия
Още от Свят