Проучване: В Гърция компенсират разходите за отопление като намаляват парите за храна

18:37, 26 ноември 2023
Тази година правителството отпуска безвъзмездна помощ на социално слаби домакинства за отопление
Статистически данни на Евростат показват, че от 2021 г. гърците са изправени пред най-високите разходи за задоволяване на жилищните нужди в съотношение с доходите им

В началото на зимния сезон все повече гърци търсят евтин начин за отопление.

Това показва проучване в южната ни съседка. Половината от анкетираните признават, че компенсират разходите за отопление като намаляват парите за храна.

Оказва се, че 37% от гърците нямат средства да си отопляват достатъчно домовете, 85% се затрудняват да си покрият разходите за ток, а половината гърци намаляват разходите за храна, за да се отопляват през зимата.

Тази година правителството отпуска безвъзмездна помощ на социално слаби домакинства за отопление.

В търсене на по-евтин начин да отопление много от гърците ползват дърва за огрев, предимно в планинските райони. Цените на дървата варират от 130 евро за кубик до 180 евро.

Част от домакинствата се отопляват с природен газ, но поради високата цена повечето потребители признават, че отопляват жилището си само по няколко часа. Отопляващите се с нафта също редуцират часовете за ползване.

Много от хората споделят, че използват ток само за част от жилището си поради високите цени на електроенергията.

Статистически данни на Евростат показват, че от 2021 г. гърците са изправени пред най-високите разходи за задоволяване на жилищните нужди в съотношение с доходите им, а обновените данни се очаква да отразят още по-задълбочено влошаване на проблема, пише още "Катимерини".

Делът на гръцкото население, което трябва да изразходва повече от 40 процента от годишния си разполагаем доход само за покриване на жилищните си нужди, през 2021 г. е достигнал 32,4 процента в градовете и 22 процента в останалите райони на страната. Нито една друга държава в ЕС не се отличава с толкова висок процент. Дания е на второ място с 21,9 процента, а Нидерландия – на трето място с 15,3.

За извънградските райони гърците са в по-лошо положение и от българите, и от румънците, при които съответно 13,3 процента и 10,8 процента от населението изразходва над 40 процента от доходите си за покриване на жилищни нужди.

Средният процент за съответния показател в ЕС е 10,4 процента за градовете (т.е. само 10,4 процента от европейците отделят повече от 40 процента от годишния си доход за жилището си) и 6,2 процента за останалите райони.

В Гърция 73,7% от собствениците живеят в свой имот при 69,9% средно за Европа, но 11,8 процента от тях са ипотекирали жилището си – в Европа този процент е 26,1.

Приблизително всеки четвърти гръцки гражданин е наемател (26,7 процента в сравнение с 30 процента в ЕС). Домакинствата с един човек са 25,7 процента в южната ни съседка в сравнение с 34 в ЕС. Само 12,1 процента от домакинствата в Гърция се състоят от хора на възраст под 65 години, докато за ЕС те са 19,4 процента. Главно поради високите разходи гърците избират съжителство с повече хора. Затова и Гърция е с най-голям дял на домакинствата с трима или повече пълнолетни членове в Европа.

Етикети:
пари, Гърция, храна, разходи, отопление
Още от Свят