Президентът на Иран атакува САЩ и неговите съюзници

11:12, 22 септември 2022
Шансовете за възобновяване на ядрената сделка намаляват
Президентът на Иран Ебрахам Раиси говори срещу САЩ
"Съединените щати продължават да отъждествяват милитаризма със сигурността и преследват интересите си в света за сметка на други държави", заяви Раиси.

Въпреки че Иран предприе жестоки репресии в страната, при които според правозащитни групи са загинали седем души, а стотици други са били ранени, президентът на Иран Ебрахим Раиси настоя, че страната му е модел за справедливост и човешки права, докато се обръщаше към Общото събрание на ООН в сряда.

В дългата си реч, в която се преплитаха религиозни проповеди и политическа реторика,  Раиси не спомена нито за широко разпространените антиправителствени протести, нито за смъртта на младата жена, която ги е предизвикала. Той не засегна и здравословното състояние на върховния лидер на страната, 83-годишния аятолах Али Хаменей, за когото бе съобщено, че е тежко болен.

Вместо това, при първата си поява в ООН, Ебрахим Раиси използва сцената, за да разкритикува Съединените щати и други западни държави, които поддържат санкциите срещу Иран.

Той заяви, че Иран "отхвърля двойните стандарти на някои правителства по отношение на правата на човека" и посочи поведението на други държави, включително и отношението на Канада към децата от местното население.

"Ние сме защитници на борбата срещу несправедливостта", заяви  Раиси, който е обвинен в престъпления срещу човечеството от "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" за ролята си в екзекуцията на 5000 политически затворници през 80-те години на миналия век. Той не е отричал участието си и е защитавал екзекуциите.

По време на речта си иранския президент на няколко пъти засегна Съединените щати, като ги обвини, че водят цинични войни в Близкия изток и несправедливо налагат санкции и натиск върху Иран.

"Съединените щати продължават да отъждествяват милитаризма със сигурността и преследват интересите си в света за сметка на други държави", заяви Раиси.

По отношение на блокираните преговори за преразглеждане на споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранската ядрена програма Ебртахим Раиси отново подчерта необходимостта от гаранции от страна на Вашингтон, че няма да се откаже едностранно от сделката, както направи по време на управлението на Тръмп. Той повтори и настояването на Иран, че не разработва ядрени оръжия.

ПРОТЕСТИ В ИРАН

Протестите, които се разпространяват в цял Иран, започнаха през уикенда, след като 22-годишната Махса Амини почина в ареста на моралната полиция в петък. Тя беше арестувана по обвинение в нарушаване на закона, който задължава жените да носят хиджаб на обществени места. Оттогава иранците излизат по улиците на все повече градове, за да протестират срещу нейната смърт и срещу отношението към жените в Иран.

Пред централата на ООН в Ню Йорк групи иранци и членове на различни опозиционни групи в изгнание организираха протести срещу г-н Раиси и в знак на солидарност с хората в Иран, като скандираха името на г-жа Амини.

Етикети:
САЩ, ООН, Иран, Ядрена програма
Още от Свят