Редица държави подкрепят споразумение за утрояване на възобновяемата енергия и отказ от въглищата

11:30, 10 ноември 2023
ЕС, САЩ и ОАЕ събират подкрепа за споразумението преди годишните преговори на ООН за климата COP28, които ще се проведат от 30 ноември до 12 декември в Дубай
В проекта се казва, че по-голямото използване на възобновяеми енергийни източници трябва да бъде съпроводено от "постепенно намаляване на енергията от въглища"

Повече от 60 държави заявиха, че подкрепят споразумение, за което настояват Европейския съюз, САЩ и Обединените арабски емирства, за утрояване на възобновяемата енергия през това десетилетие и отказ от въглищата, предаде Ройтерс.

ЕС, САЩ и ОАЕ събират подкрепа за споразумението преди годишните преговори на ООН за климата COP28, които ще се проведат от 30 ноември до 12 декември в Дубай, и ще призоват за неговото включване в крайния резултат от срещата на световните лидери на 2 декември.

Някои големи развиващи се икономики като Нигерия, Южна Африка и Виетнам, развити държави като Австралия, Япония и Канада, и други, сред които Перу, Чили, Замбия и Барбадос, са казали, че ще се присъединят към идеята, съобщава още Ройтерс.

Проектът на ангажимента, разгледан от Ройтерс, също предвижда удвояване на годишния темп на растеж на енергийната ефективност до 4 % годишно до 2030 г.

В проекта се казва, че по-голямото използване на възобновяеми енергийни източници трябва да бъде съпроводено от "постепенно намаляване на енергията от въглища", включително прекратяване на финансирането на нови въглищни електроцентрали.

Етикети:
ЕС, въглищни централи, възобновяема енергия
Още от Свят