Полша и балтийските държави настояват за по-строги санкции на ЕС срещу Русия

12:50, 23 септември 2022
Унгария заяви, че изобщо не иска нови санкции
Очаква се посланиците на ЕС да обсъдят проект на новите санкции следващата седмица.

Полша и балтийските държави настояват за възможно най-строгите санкции срещу Русия, включително изхвърляне на повече руски банки от мрежата за съобщения Swift и забрана на вноса на диаманти. Засега очакванията са новият пакет санкции на ЕС срещу Русия след ескалацията в Украйна да включва рестрикции към луксозните стоки, ИТ компаниите, киберсигурността и софтуерната индустрия на Русия, съобщава "Файненшъл таймс".

Според европейски дипломати ще бъде трудно да се намери консенсус между всичките 27 държави-членки. Още в началото на дискусиите Унгария заяви, че изобщо не иска нови санкции срещу Русия.

Основната цел на Европейската комисия е да прокара трудно постигнатото споразумение на Г-7 за налагане на таван на цената на руския петрол след месеци на водени от САЩ преговори. 

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че са необходими нови санкции в отговор на решението на Русия да започне частична мобилизация и да започне действия за анексиране на части от Източна Украйна.

Последният опит на ЕС да приеме голям пакет от санкции през май бе съпътстван от недоволство и седмици на вътрешни борби, тъй като страните, водени от Унгария, отказаха да се споразумеят за ембарго върху руския петрол, докато не им бъде предоставена дерогация, която ще позволи на техните рафинерии да продължат да внасят от Русия.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза на среща на своята партия Фидес в сряда, че съществуващите санкции на ЕС срещу Русия трябва да бъдат отменени, според съобщения в местни медии. Управляващата партия в четвъртък заяви, че планира "национална консултация" за това дали унгарците подкрепят санкциите на ЕС.

Въпреки тези вътрешни признаци на противопоставяне, дипломати в Брюксел посочват, че Будапеща досега е подкрепяла всички кръгове от ограничения срещу Москва и че осмият пакет вероятно ще има значително по-слабо въздействие върху унгарската икономика от петролното ембарго.

Страните, които са най-категорични, че ЕС трябва да увеличи натиска върху Москва, включително Полша и балтийските държави, разпространиха подробни мерки, които според тях Комисията трябва да подкрепи. Техните идеи включват забрана за внос на диаманти, което ще удари Белгия, изхвърляне на повече руски банки от глобалната мрежа Swift, ограничаване на достъпа до ИТ и други услуги за Русия и прилагане на същите санкции срещу Беларус, съюзник на Москва във войната.

За прилагането на санкциите е необходимо единодушно съгласие на всички страни от ЕС. Очаква се посланиците на ЕС да обсъдят проект на новите санкции следващата седмица.

Етикети:
Русия, Украйна, ЕС, санкции, руски петрол, мобилизация, таван на цените
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Свят