Политиката на Китай спрямо Ковид води към задънена улица

11:42, 29 ноември 2022
Стратегията на Китай за борба с вируса тласка държавата към мрачно икономическо бъдеще
Политиката спрямо Ковид тласка Китай в икономическа несигурност
Правителството на президента Си Дзинпин провежда политика на затваряне, многократно тестване на милиони хора и продължителни карантини за пристигащите в чужбина в опит да ограничи разпространението

Стратегията на Китай за борба с коронавируса чрез затваряне на помещения, масови тестове и карантини предизвика най-голямото обществено недоволство срещу управляващата комунистическа партия от десетилетия насам, предаде Асошиейтед прес.

Повечето протестиращи в континенталната част на страната и в Хонконг насочиха гнева си към ограниченията, които затварят семействата в домовете им в продължение на месеци. Световни здравни експерти разкритикуваха методите на Китай като неустойчиви.

Поглед към подхода на Китай за "нулев Ковид":

ПОЛИТИКАТА НА КИТАЙ

Правителството на президента Си Дзинпин провежда политика на затваряне, многократно тестване на милиони хора и продължителни карантини за пристигащите в чужбина в опит да ограничи разпространението.

В началото на пандемията други държави също бяха блокирани и имаха други ограничения, които в крайна сметка бяха облекчени. Първоначално стратегията в Китай успява да задържи броя на смъртните случаи. Но сега това означава, че населението на Китай е много малко изложено на вируса. Освен това Китай използва само разработени в страната ваксини, които са по-малко ефективни от широко използваните другаде, а възрастните хора не са напълно защитени.

НЯМА "ПЛАН Б"

В сравнение с други големи държави в Китай има много по-малко смъртни случаи, а смъртността на глава от населението е една от най-ниските в света. Официалният брой на загиналите е 5233 души, по-голямата част от които по време на първоначалната епидемия в началото на 2020 г.

Строгите политики спасиха човешки животи, но не могат да бъдат устойчиви, казва Али Мокдад, професор по здравни метрични науки във Вашингтонския университет в Сиатъл.

"Те нямат план Б", каза Мокдад, като добави, че подходът на Китай в крайна сметка ще доведе до рязко увеличаване на смъртните случаи и натоварване на болниците. "Те не могат да блокират страната завинаги."

Джулиан Танг, вирусолог от британския университет в Лестър, се съгласи, че опитът на Китай да спре всеки отделен случай на COVID-19 е "просто невъзможен" и че той ще направи това, което е направила по-голямата част от останалия свят, и ще се научи да живее с вируса.

"Няма крайна цел за "нулев COVID"," каза Танг.

Макар че строгите правила на Китай помогнаха да се избегнат хилядите инфекции, хоспитализации и смъртни случаи, наблюдавани на Запад през първата година на пандемията, те изчезнаха с появата на свръхзаразния вариант "омикрон", каза Танг.

"Единственото, което трябва да се направи, е да се приеме, че ще има определено ниво на заболяване", каза Танг.

МРАЧНИ ПРОГНОЗИ

Д-р Пол Хънтър, професор по медицина в британския Университет на Източна Англия, заяви, че Китай вече се е притиснал в ъгъла и предупреди, че излизането от него ще бъде болезнено. Той каза, че значението на мерки като затваряне на помещения и носене на маски е най-вече в това да се забавят възможно най-много инфекции, докато се появят ваксини.

"За съжаление ваксините в Китай не са много добри", каза Хънтър и добави, че нивото на ваксиниране на най-уязвимите хора е ниско и голяма част от защитата, която са осигурявали ваксините, вече е избледняла за тези, които са имунизирани отдавна.

Хънтър заяви, че ограниченията трябва да се отменят постепенно, за да се избегне претоварването на болниците, и каза, че други ограничения, като носенето на маска, могат да се запазят, за да се намали разпространението възможно най-много. Той каза, че в крайна сметка Китай ще трябва да отвори границите си - стъпка, която неминуемо ще доведе до вълна от заболявания.

"Вълната ще достигне своя връх много бързо и също така ще отшуми доста бързо. Но докато преминават през нея, тя ще бъде ужасна", каза той.

Фирмата за здравни анализи Airfinity публикува в понеделник прогнози, според които до около 2 млн. души в Китай може да бъдат изложени на риск от смърт, ако страната отмени политиката си на "нулева ваксинация", предвид ниските нива на ваксинация и липсата на естествен имунитет сред населението.

След неотдавнашните митинги местните китайски власти облекчиха някои разпоредби, но правителството не показа признаци на отстъпление от мащабната си стратегия за коронавирусите.

ВАКСИНИТЕ КАТО "ИЗХОД"

Д-р Бхарат Панкхания, експерт по инфекциозни болести в университета в Ексетър, заяви, че Китай трябва да внася мРНК ваксини, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna.

"Научният отговор е много ясен", каза Панкхания.

Той признава, че за Китай може да бъде политическо предизвикателство да признае недостатъците на своите домашни ваксини, но казва, че страната трябва да намери начин да промени курса си.

"Не бива да става въпрос за запазване на лицето", каза той. "На китайското население явно му е писнало от блокиране след блокиране и най-бързият изход е да се имунизира възможно най-бързо."


Етикети:
Китай, Си Дзинпин, Ковид
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Свят