Петролните рафинерии в САЩ работят на пълни обороти

17:23, 18 август 2022
Ниските запаси от бензин и дизелово гориво в САЩ породиха опасения за недостиг на дизел
Лого на газ станция Валеро в САЩ
Най-голямата рафинерия по капацитет, Marathon Petroleum Corp (MPC.N), има за цел да работи на 97% от капацитета си от 2,9 млн. барела на ден

Рафинериите за суров петрол в САЩ планират да продължат да работят почти на пълна мощност през това тримесечие, според ръководителите и оценките, тъй като рафинериите оставят настрана притесненията за рецесията и спадащите цени на дребно, за да доставят повече гориво.

Работните нива ще задържат цените на бензина в САЩ под пролетните им върхове, като същевременно ще осигурят високи приходи на рафинериите, смятат анализаторите. Много от тях се стремят да работят на нива, близки до средното ниво на използване от 94 % през второто тримесечие.

"Рафинериите ще продължат да работят усилено през третото тримесечие", заяви анализаторът на Tudor, Pickering, Holt Matthew Blair в бележка от тази седмица, добавяйки, че не би се изненадал, "ако през третото тримесечие производството не е по-високо" от това през юни, като се имат предвид предишните консервативни прогнози.

Най-голямата рафинерия по капацитет, Marathon Petroleum Corp (MPC.N), има за цел да работи на 97% от капацитета си от 2,9 млн. барела на ден, като капиталните ремонти леко намаляват производството. През последното тримесечие 13-те завода на компанията работиха средно на 100%.

Втората по големина по капацитет компания Valero Energy (VLO.N) очаква да използва своята система с капацитет от 2,2 милиона барела дневно на 90-93% от капацитета, което е леко понижение в сравнение с високите 94% през второто тримесечие.

СИЛНО ТЪРСЕНЕ

"Наистина няма индикации за намаляване на търсенето", заяви Гари Симънс, изпълнителен вицепрезидент на Valero, по време на разговор с инвеститорите, обяснявайки решението за поддържане на високи нива.

Chevron (CVX.N) заяви, че не разкрива оперативните цели на рафинериите. Exxon Mobil (XOM.N) не отговори на запитването за коментар. Citgo Petroleum, която през последното тримесечие управляваше трите си рафинерии в САЩ на 101% от общия им капацитет от 769 000 барела дневно, заяви, че не издава прогнози за бъдещето.

В исторически план производството в САЩ достига своя връх през второто или третото тримесечие, когато летният сезон на шофиране приключва и компаниите започват есенни ремонти на оборудването.

Тази година рафинериите в САЩ работят на рекордно високи нива поради затварянето на заводи, бързото възстановяване на вътрешното търсене и силното експортно търсене заради нахлуването на Русия в Украйна. Ниските запаси от бензин и дизелово гориво в САЩ породиха опасения за недостиг на дизелово гориво, тъй като през зимния отоплителен сезон се използват повече дестилати.

През миналата седмица запасите от бензин в САЩ бяха на ниво от близо 24 дни, в сравнение с пика на пандемията от 48,7 дни през 2020 г. Запасите от дизелово гориво са били 29,4 дни, в сравнение с пика от 54,3 дни през 2020 г., според правителствени данни.

Целите за третото тримесечие не включват въздействието на сезона на ураганите в Атлантическия океан, който сега наближава своя пиков период на активност. Заводите по крайбрежието на Мексиканския залив разполагат с повече от 47% от капацитета за рафиниране в страната и са най-застрашени от прекъсвания, свързани с бури. Плановата поддръжка обикновено започва през третото тримесечие.


Етикети:
САЩ, петрол, Chevron
Още от Свят