Петролът се стабилизира. Байдън пътува до Израел, за да овладее кризата

11:35, 17 октомври 2023
Американският сорт WTI се задържа над 86 долара за барел, след като приключи с над 1% понижение в понеделник.
Президентът Джо Байдън ще посети Израел тази седмица, за да оглави стремежа на своята администрация да предотврати регионален конфликт
Посещението на Байдън в Близкия изток – което ще включва и спирка в Йордания – следва обиколка на неговия държавен секретар Антъни Блинкен.

Петролът се стабилизира, тъй като САЩ засилиха дипломатическите усилия за овладяване на кризата в Газа, като президентът Джо Байдън ще посети Израел тази седмица, за да оглави стремежа на своята администрация да предотврати регионален конфликт.

Американският сорт WTI се задържа над 86 долара за барел, след като приключи с над 1% понижение в понеделник. Байдън ще пътува до страната в сряда, за да покаже подкрепата си след атаките на Хамас от 7 октомври, които предизвикаха конфликта. В същото време Израел все още крои планове за сухопътна офанзива в Газа.

Пазарът на суров петрол беше на ръба от внезапната криза в Близкия изток поради опасения, че има риск боевете да се разпространят извън Израел и Газа, потенциално застрашавайки потоците от суров петрол от ключови производители. Иран, който подкрепя Хамас, предупреди, че разширяването на войната "наближава неизбежния етап". Техеран също така подкрепя въоръжената групировка Хизбула в Южен Ливан.

„Сегашното ограничаване на цените на петрола е силно зависимо от това конфликтът да не се разпространи по-широко“, казват от Mizuho Bank Ltd. в Сингапур.

Според икономистите на банка по-мащабен конфликт може да изпрати цените в диапазона 100-120 долара за барел.

Посещението на Байдън в Близкия изток – което ще включва и спирка в Йордания – следва обиколка на неговия държавен секретар Антъни Блинкен. Посланието на президента ще бъде "към всеки фактор, държавен или недържавен, който се опитва да се възползва от тази криза, за да атакува – недейте“, каза Блинкен.

Отвъд региона, междувременно, търговците на суров петрол ще следят събитията в Барбадос, където правителството на Венецуела може да подпише сделка с опозицията по-късно във вторник. Подобно споразумение може да проправи пътя за САЩ да облекчат санкциите срещу страната, което потенциално ще увеличи износа на петрол.

Времевите спредове на петрола предполагат, че напрежението на пазара може да започне да отслабва.

Още от Свят