Основни изводи от срещата на върха за климата в Египет

14:33, 21 ноември 2022
Държавите се споразумяха да създадат Фонд за климатична справедливост
Приключи срещата на върха за климата в Египет
Окончателното споразумение от COP27 бе критикувано от някои среди, че не е направено повече за ограничаване на вредните за климата емисии

Тазгодишната среща на върха на ООН за климата включваше посещения на световни лидери, различни предложения на хора от бизнеса и преговори на близо 200 държави за бъдещето на глобалните действия срещу изменението на климата.

Ето някои от основните изводи от двуседмичната среща на върха COP27, която се проведе в египетския курорт Шарм ел-Шейх:

ФОНД ЗА "КЛИМАТИЧНА СПРАВЕДЛИВОСТ"

След дългогодишна съпротива от страна на богатите правителства държавите за първи път се споразумяха да създадат фонд за изплащане на обезщетения на развиващите се страни, които търпят "загуби и щети" от предизвикани от климата бури, наводнения, суши и горски пожари.

Въпреки че това бе невралгична точка по време на преговорите, вероятно ще са необходими няколко години, за да се уточнят подробностите за управлението на фонда, включително как ще се разпределят средствата и кои държави ще могат да кандидатстват.

ПОТОК ОТ ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА

Окончателното споразумение от COP27 бе критикувано от някои среди, че не е направено повече за ограничаване на вредните за климата емисии, както чрез определяне на по-амбициозни цели, така и чрез намаляване на използването на изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ.

Макар че в текста на споразумението се призовава за поетапно намаляване на използването на въглищна енергия и за постепенно премахване на неефективните субсидии за изкопаеми горива, някои страни настояваха за поетапно спиране или поне за постепенно намаляване на всички изкопаеми горива.

Но от встъпителните речи до обявяването на окончателното споразумение използването на изкопаеми горива беше потвърдено за близкото бъдеще.

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахян - домакин на срещата на върха за климата COP28 догодина - заяви, че страната му ще продължи да доставя нефт и газ "докато светът има нужда".

Изпълнителните директори на петролните компании присъстваха на тазгодишната среща на върха, след като бяха изтласкани в периферията на COP26. Ръководителите на компаниите за природен газ се обявиха за защитници на климата, въпреки че газовите компании бяха изправени пред съдебни дела в Съединените щати заради подобни твърдения.

Въпреки това някои бедни на електроенергия африкански държави отстояваха правото си да разработват своите запаси от природен газ, дори когато се сблъскват с все по-силни климатични въздействия като сушата.

А лобитата за отказ от изкопаеми горива, създадени около миналогодишната среща на върха в Глазгоу, се борят за набиране на нови членове на фона на тазгодишната енергийна криза, причинена от войната в Украйна.

"БРАЗИЛИЯ СЕ ЗАВРЪЩА"

Луис Инасио Лула да Силва беше посрещнат от ревящи тълпи, когато обяви, че "Бразилия се завръща" в световната борба за климата и обеща да приеме COP30 през 2025 г. в региона на Амазонка.

Левият лидер направи срещата на върха по въпросите на климата в Египет първото си посещение в чужбина, след като миналия месец спечели президентските избори в Бразилия срещу десния президент Жаир Болсонаро, който ръководеше нарастващото унищожаване на тропическите гори и отказа да проведе първоначално планираната за 2019 г. среща на върха по въпросите на климата в Бразилия.

В понеделник Бразилия също така се присъедини към Индонезия и Демократична република Конго, като постави началото на партньорство за сътрудничество в областта на опазването на горите. Тристранният алианс беше договорен в продължение на десетилетие на разговори с прекъсвания, които продължиха, дори когато националните политики за горите и ръководствата на страните се променяха. Очаква се те да окажат натиск върху богатите държави да плащат за опазването на горите.

ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ СЕ СЪЖИВЯВАТ

Ключова предпоставка за успеха на преговорите за климата се случи далеч от мястото на Червено море.

Докато COP навлизаше във втората си седмица, президентът на Китай Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха в Индонезия на срещата на Г-20, където ръководителите на двете държави се договориха да подновят сътрудничеството в областта на изменението на климата след няколкомесечно прекъсване поради напрежението около Тайван.

Преди това главният китайски преговарящ по въпросите на климата Xie Zhenhua заяви пред репортери, че неформалният диалог с Джон Кери, негов американски колега и "близък приятел от 25 години", е продължил.

На 19 ноември Xie заяви, че очаква да продължи прякото сътрудничество с Кери по въпросите на изменението на климата и след края на COP27.

МИЛИАРДИ ЧАСТНО ФИНАНСИРАНЕ (НО НЕ И ТРИЛИОНИ... ВСЕ ОЩЕ)

Светът на финансите не успя да осигури достатъчно средства, за да помогне на държавите да намалят въглеродните си емисии и да адаптират икономиките си към промените, предизвикани от глобалното затопляне, но въпреки това преговорите на COP27 подсказват, че промяната наближава.

Сред стъпките, които вероятно ще освободят повече пари, е план за реформиране на водещи публични кредитори като Световната банка, така че да могат да поемат по-голям риск и да отпускат повече пари. По този начин страните се надяват, че повече частни инвеститори ще се включат.

Сключените по време на преговорите сделки също дават надежда за по-бързи действия, като сред тях е и знакова сделка между държави като САЩ и Япония и частни инвеститори, която да помогне на Индонезия да се откаже по-бързо от производството на електроенергия от въглища.

Етикети:
САЩ, Китай, Египет
Още от Свят