ООН обвини Израел и Хамас във военни престъпления

12:22, 09 ноември 2023
Комисарят по човешките права призова двете страни да се съгласят на прекратяване на огъня, за да позволят доставката на помощ за Газа

Както Хамас, така и Израел са извършили военни престъпления през последния месец, обяви ръководителят на ООН по човешките права.

„Жестокостите, извършени от палестински въоръжени групи на 7 октомври, бяха отвратителни, брутални и шокиращи, те бяха военни престъпления – както и продължаващото задържане на заложници“, каза Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН за правата на човека.

"Колективното наказание от страна на Израел на палестински цивилни също е военно престъпление, както и незаконната насилствена евакуация на цивилни“, добави той.

Израел обяви война на Хамас на 7 октомври, след като бойци убиха 1400 души в Израел и отвлякоха около 240 други, според израелските отбранителни сили (IDF).

Последвалото израелско нападение над Газа хвърли ивицата в криза, с масово разселване и сериозен недостиг на храна, вода, гориво и медицински консумативи.

IDF многократно е призовавала цивилните да се преместят в южната половина на ивицата, за да избегнат боевете, и е отворила ежедневни коридори за евакуация, за да им позволи да направят това, тъй като засилва атаките срещу Хамас в град Газа и северната част на Газа, заявявайки, че ще удари бойците „където е необходимо“.

Това предизвика нарастващо изселване през последната седмица на палестинци, бягащи на юг. Хиляди хора, включително жени, деца и възрастни хора, тръгнаха пеша по евакуационния коридор, обявен от IDF.

Тюрк призова двете страни да се съгласят на прекратяване на огъня, за да позволят доставката на помощ за Газа, освобождаването на заложници от Хамас и „политическото пространство за прилагане на траен край на окупацията“.

„Дори в контекста на 56-годишна окупация, сегашната ситуация е най-опасната от десетилетия, пред която са изправени хората в Газа, в Израел, на Западния бряг, но също и в региона“, каза той.

Израелската армия отхвърли обвиненията във военни престъпления, заявявайки, че нейните удари срещу цели на Хамас следват международното право и се стремят да сведат до минимум цивилните жертви.

Атаките на Израел са убили най-малко 10 515 души и са ранили повече от 26 000 други в Газа от началото на войната, според доклад от сряда на палестинското министерство на здравеопазването в Рамала

Още от Свят