Огнян Дъскарев: Енергийната политика на Байдън е неадекватна

08:00, 01 януари 2023
"Републиканците ще стопират проектозаконите на Байдън за печатане на трилиони долари", заяви международният анализатор
Огнян Дъскарев направи анализ за изминалата година за САЩ
"Най-голямото вътрешно политическо събитие в САЩ през годината бяха междинните избори, когато левицата необяснимо не ги загуби катастрофално заради лошото си управление", коментира Огнян Дъскарев

"На 14 декември 2022 Федералната банка увеличи лихвата с 0.5% и официално заяви, че целта е бъдещото увеличение от 4.25% - 4.50%, което ще бъде най-голямото от 15 години".

Това заяви за "Дивидент" международният анализатор Огнян Дъскарев. Според него всичко това се прави с цел борба с инфлацията. 

"По последните данни тя е 7.1%, през юни беше 9.1%, т.е.има значително намаление. Но едва ли някой се съмнява, че всъщност скритата инфлация е двойна, за което се дават всекидневни доказателства. Предвиждането на Федералната банка от 14 декември за икономическия растеж през 2023 е крайно ниско - 0.5%, което подкрепи мрачните прогнози за икономиката. Средната цена на галон бензин към средата на декември е 3.19 долара. В Калифорния, Хавай, Вашингтон е около 4-5 долара за галон. Откакто на власт е днешното крайно ляво правителство във Вашингтон средната цена на бензина се удвои, после спадна малко. Причините са Ковид и войната в Украйна, но основната е напълно неадекватната енергийна политика на Байдън. А годината за американците беше противоречива - добра и лоша, както всяка друга година за хората".

Анализаторът коментира и военния бюджет за 2023 година, който е рекордно висок.

"Бюджетът за тази година е 858 млрд долара, което е с 45 млрд повече, отколкото искаше Байдън. В бюджета се предвиждат 4.6% увеличение на заплатите за войските, пари за строеж на нови военни машини, закупуване на оръжие, средства за подкрепа на Тайван предвид китайскитата заплаха, както и 800 млн. военна помощ за Украйна. Така цялата помощ /военна и друга/ за тази страна от 2014 възлиза на не по-малко от 68 млрд долара, което говори ясно за политиката на Америка. Според допитване от 5 декември на Chicago Council on Global Affairs 66% подкрепят военната и друга помощ за Украйна, но само 55% от републиканците са за това. Най-важното - от всички отговорили - 40% искат помощта за Киев да продължи, независимо от хода на войната, но 47% искат Америка скоро да накара украинците да преговарят за мир! Новият шеф на републиканското мнозинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти заяви на 18 октомври, че “на Украйна няма да бъде написан празен чек”.

Дъскарев е на мнение, че най-голямото вътрешно политическо събитие в САЩ през изминалата 2022 година са били междинните избори. 

"Левицата загуби изборите катастрофално заради лошото си управление. Сега има много обяснения, за мен основното е: 62 милиона гласували по пощата седмици преди изборите. Левицата успя да задържи Сената, дори взе един глас повече, но преди дни сенаторката от левицата Кирстен Синема /Аризона/ напусна Демократическата партия и се обяви за независима. Тъй като тя често гласуваше против бившата си партия, може да се предположи, че в Сената ще се възстанови положението преди изборите - 50 на 50. В Камарата на представителите десницата спечели малка, но важна победа - 222 на 213. Това значи, че републиканците ще спират проектозаконите на Байдън за печатане на трилиони долари, което причини най-голямата инфлация от 40 години и най-после ще разследват крайно съмнителните сделки на сина на президента. От психологическо значение е, че десницата спечели доста убедително народния вот - 54, 473 млн срещу 51, 433 млн. Защо това не се отрази на резултатите е друга тема".

Той е категоричен, че и през 2023 година Америка ще остане разделена. 

"Политическото управление ще бъде разделено - републиканците в Долната камара ще спират почти всеки проектозакон на Байдън и така управлението му ще бъде почти напълно блокирано. Но това не трябва да се драматизира - случвало се е много пъти в миналото. Хората са безкрайно различни и пълно национално обединение се постига само при война, пандемии /не винаги/, или природни катаклизми, т.е.по-добре е да не се постига".

Етикети:
Русия, САЩ, Джо Байдън, Огнян Дъскарев
Още от Свят