Нетаняху отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа

10:06, 12 ноември 2023
Израелският лидер също настоя, че след войната Газа ще бъде демилитаризирана

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че военните ще продължат битката си срещу Хамас в Газа с „пълна сила“, отхвърляйки нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня.

Нетаняху каза в телевизионно обръщение, че прекратяването на огъня би било възможно само ако екстремистите в Газа освободят всички 239 заложници, взети при смъртоносната атака на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври.

Израелският лидер също настоя, че след войната, която вече навлиза в шестата си седмица, Газа ще бъде демилитаризирана и Израел ще запази контрола върху сигурността там.

Попитан какво има предвид под контрол на сигурността, Нетаняху каза, че израелските сили трябва да могат да влязат в Газа, когато е необходимо, за да преследват екстремисти.

Коментарите на Нетаняху в събота вечерта дойдоха на фона на антивоенни протести в Тел Авив, където хиляди хора призоваха за прекратяване на боевете в Газа и освобождаване на пленниците, държани от Хамас.

Лидерите на арабските и мюсюлманските страни отхвърлиха израелския аргумент за "самозащита" в ивицата Газа и поискаха незабавно прекратяване на израелските военни операции в тази територия.

В заключителната декларация на среща на върха, проведена в саудитската столица, се казва, че членовете на Арабската лига и мюсюлманските страни "отказват да характеризират тази война като самоотбрана или да я оправдаят под какъвто и да е претекст".

Лидерите също призоваха Съвета за сигурност на ООН да приеме "решителна и обвързваща резолюция" за прекратяване на израелската "агресия" в Ивицата Газа.

Те предупредиха, че ако не го направи, „насърчава Израел да продължи бруталната си агресия, която убива невинни хора... и превръща Газа в руини“.

Световната продоволствена програма на ООН (WFP) отново призова за постоянен хуманитарен достъп до Газа, предупреждавайки, че хранителните запаси в обсадения регион са на изчерпване.

„Всеки изминал ден тласка все повече и повече хора към гладната смърт“, каза Корин Флейшер, регионален директор на WFP за Близкия изток, Северна Африка и Източна Европа, в Twitter.

WFP казва, че разполагат с достатъчно храна за около 244 000 души близо до границата с Газа и също така добавя, че нови доставки постоянно пристигат в североизточен Египет, където скоро ще бъде открит център за помощ.


Още от Свят