НАСА иска да построи ядрени реактори на Луната

15:47, 03 юли 2022
Избрани са три концептуални проекта за създаване на реактор, който може да бъде готов за изстрелване до края на десетилетието
НАСА строи ядрени реактори на Луната
Новите технологии ще управляват нашето изследване на Луната, Марс и отвъд тях, обави НАСА

НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ работят заедно за усъвършенстване на космическите ядрени технологии.

Те избраха три концептуални проекта за създаване на реактор, който може да бъде готов за изстрелване до края на десетилетието, за да демонстрира работата на Луната.
Технологията ще бъде използвана в бъдещи изследвания по програмата Artemis, се казва в изявление на НАСА.

Договорите се оценяват на около 5 милиона долара. С тези пари се финансира само разработването на първоначалната концепция за проектиране на физическа енергийна система с мощност 40 kw, която ще продължи поне 10 години в лунна среда.

„Новите технологии ще управляват нашето изследване на Луната, Марс и отвъд тях. Разработването на тези наши проекти ще ни помогне да положим основите за започване на дългосрочно човешко присъствие на други планети.

 „Проектът Fission Surface Power е много важна първа стъпка за Съединените щати за създаване на ядрена енергия на Луната“, казва НАСА.

Преди дни правителствената агенция съобщи и че започва работа по екологични самолети.

НАСА посочи, че търси партньори, за да разработни "ново поколение" самолети с ниски емисии. Целта на космическата агенция е самолетите да са по летищата през следващото десетилетие.

НАСА ще финансира дизайна, производството, тестовете и първите полети на прототипите. Целта е да се създаде самолет с една пътека между седалките, т.е. малък до среден размер. Този тип самолети се оказват все по-търсени, като и в момента превозват по-голямата част от общия брой пътници.

Според НАСА това ще продължи да е така и дори те ще увеличат дяла си с ръста на въздушните пътувания. "Работейки с индустрията, можем да се възползваме от възможността и да изпълним нашите агресивни цели за околната среда и същевременно да подкрепим глобалното лидерство на американската авиационна индустрия", казва Боб Пиърс, ръководител на отдела за проучвания в аеронавтиката на НАСА.

Агенцията иска да избере поне един партньор в началото на следващата година. Тестовете трябва да приключат до края на десетилетието, а през следващото - поне един такъв тип самолети да излезе на пазара. НАСА ще осигурява част от финансирането и ще получава научни и технически данни, но няма да притежава самолети или части за тях

Етикети:
НАСА, Луна, ядрени реактори
Още от Свят