Мицотакис: Можем да снабдяваме България, защото имаме достъп до руски газ

11:30, 22 септември 2022
Гърция си осигурява собствени доставки на втечнен природен газ в случай на евентуално спиране на доставките от Русия, каза гръцкият премиер
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис говори за руския газ
От месеци Гърция се застъпва за "ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за да се намеси и да намали тази изключителна нестабилност на индекса TTF, заяви гръцкият премиер

Заплахата, че Русия ще спре напълно доставките на природен газ за Европа, е "въпросът за милион долара" в началото на зимата, заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в сряда.

Европа плаща висока цена за скока на енергийните разходи, но страните продължават да се стремят да намалят зависимостта си от руския газ, каза Мицотакис в интервю за Bloomberg News в Ню Йорк. Той заяви, че Атина ще продължи да подкрепя предложенията за ограничаване на цените на природния газ в Европа.

От месеци Гърция се застъпва за "ограничаване на целия газ, който действително ще се внася в Европейския съюз, за да се намеси и да намали тази изключителна нестабилност на индекса TTF, тъй като няма връзка между двете сили на търсенето и предлагането", каза той, като се позова на механизма за прехвърляне на титули - референтна стойност на цената на газа.

Гърция си осигурява собствени доставки на втечнен природен газ в случай на евентуално спиране на доставките от Русия, каза Мицотакис, въпреки че тази подготовка има своята цена: 50 млн. евро (49 млн. долара) за следващите шест месеца, "просто като застрахователна полица". Но той каза, че може да има ограничения за това колко може да сподели. "Сега можем да снабдяваме България, защото все още имаме достъп до руски газ", каза той.

Енергийната криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна, помогна да се преодолеят регулаторните пречки по отношение на възобновяемата енергия, каза Мицотакис.

"Ние сме напълно наясно с факта, че трябва да подкрепим нашите общества през тази трудна зима, за да се справим с това, което иначе би било прекомерно увеличение на цените", каза той. Европа вече се стремеше към възобновяеми енергийни източници поради опасенията за климата, но тези усилия "бяха ускорени в резултат на руската инвазия".

Оръжия за Украйна

"Предложихме на Украйна голяма подкрепа. Получихме много критики за това" поради близките връзки между хората в Гърция и Русия, каза Мицотакис.

Гърция е готова да предостави военна подкрепа на Украйна, стига тя да не застрашава собствената си сигурност, каза премиерът. Гърция предоставя на Украйна някои от по-старите си бронетранспортьори, като заменя наследеното оборудване с по-модерни машини, произведени в Германия, за собствения си флот.

Той заяви, че администрацията на Байдън се съобразява с тези ограничения. "Имахме руско оборудване, руски снаряди и всички тези неща", каза Мицотакис. "Ние се активизирахме и в началото доставихме значително оборудване. Мисля, че това беше оценено. Но когато ни помолиха за неща, които не можехме да дадем, бяхме много ясни, че това компрометира отбранителните ни способности."

Напрежение в Турция

Турското правителство рязко ескалира реториката си по отношение на суверенитета на гръцките острови и по въпроса за миграцията, каза Мицотакис и добави, че това не съответства на ситуацията на място.

Гръцкият премиер предположи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може би се стреми да отвлече вниманието от вътрешнополитическите предизвикателства, като същевременно търси международна значимост.

"Има червена линия, когато поставяш под въпрос суверенитета на някой друг", каза Мицотакис.


Етикети:
руски газ, Кириакос Мицотакис, Гърция
Още от Свят