Мартин Табаков: Прогнозите за "червена вълна" на изборите в САЩ не се сбъднаха

13:30, 13 ноември 2022
"Републиканците ще сложат прът в колелото на харчовете на демократите" заяви международният анализатор
Мартин Табаков говори пред Дивидент за изборите в САЩ
Експертът е на мнение, че в никакъв случай не може да се говори за убедителна победа на републиканците на тези избори

"На базата на резултатите, които имаме към този момент, може сравнително спокойно да заключим, че републиканците печелят Камарата на представителите".

Това заяви пред "Дивидент" политилогът и международрен анализатор Мартин Табаков.

Според него в момента е от изключително важно значение кой ще контролира Горната камара на Конгреса – Невада, Аризона и Джорджия, която ще проведе своя балотаж в началото на декември месец. 

Експертът е на мнение, че в никакъв случай не може да се говори за убедителна победа на републиканците на тези избори.

"Прогнозите за т.нар. „червена вълна” просто не се сбъднаха. Но ако все пак републиканците успеят да вземат мнозинство в Сената, при положение, че почти сигурно вече са си извоювали такова в Камарата на представителите, това все пак ще е еднозначна победа за консерваторите. Ако GOP получи контрол върху Конгреса, това вещае две много трудни години оттук насетне за демократическата администрация в Белия дом на Джо Байдън. Но дори и успехът на консерваторите да се ограничи до Камарата на представителите, то това също не трябва да се подценява. Републиканско мнозинство в една от двете камари означава на практика, че вече няма да виждаме законодателство, като прокараното август месец тази година (750 млрд долара за т.нар. Закон за намаляване на инфлацията). GOP просто ще сложи прът в колелото на харчовете на демократите.

Мартин Табаков поясни, че междинните избори, освен че конструират федералната законодателна власт и част от местната изпълнителна такава, са и чудесна възможност на избирателите да предоставят своята оценка за действащата администрация.

"Ако има проблем в Белия дом, междинните избори са тези, които ще го покажат по най-красноречив начин. Този вот е възможност и за това политиците от двете основни партии да адаптират посланията и политиките си на базата на това, което вълнува хората. В този смисъл, и двете партии – Демократическата и Републиканската, като че ли заслужаваха по един червен картон, след като първите занимаваха хората с качеството на демокрацията, а вторите – с това откраднати ли са президентските избори през 2020-та година. И тези наративи се развиваха на фона на това, че американците в най-голяма степен се интересуваха от състоянието на икономиката, разясни международният анализатор".

Относно ключовите проблеми пред американското общество

"Според екзитполовете това е икономиката. Да, може би решението на Върховния съд на САЩ по-рано тази година, в което то постанови свободата на отделните щати да преценяват каква политика да прилагат спрямо абортите, включително да ги забраняват, като че ли ядоса демократите и ги мобилизира допълнително. Оттук и тази тема бе водеща – макар и след икономиката – при електоралното поведение на демократите. При републиканците като че ли бе по-лесно: инфлацията, високите цени на горивата и основните хранителни стоки бяха обобщавани като символизиращи провала на Джо Байдън".

Табаков е на мнение, че Доналд Тръмп ще се кандидатира отново.

"За да спечелиш Белия дом, трябва да обединяваш. Аз мисля, че силата на Доналд Тръмп е по-скоро в това да разединява. Той разединява републиканската партия, какво да кажем за страната тогава. Да, Тръмп продължава да бъде най-влиятелният политик в GOP, т.е. неговата дума тежи повече от всяка друга. Но едно е да спечелиш първични избори в рамките на партията, друго е да победиш в национален вот срещу демократите. Все пак не може да разчиташ, че Хилари Клинтън винаги ще ти направи услуга, кандидатирайки се (ако позволите тази шега). И тук хубавото е, че на тези междинни избори в Републиканската партия – вече окончателно – изгря нова звезда. Тази на губернатора от Флорида Рон ДеСантис. Това е успокояващо – GOP ще има избор на кого да заложи след две години в битката за Белия дом".   

Джо Байдън за втори президентски мандат?

"Самият Байдън, поне в началото, нямаше амбиции да повтори мандата си, но той остава като възможен кандидат на демократите. И тук кампанията им имаше своя любопитен момент: тя се развиваше на много места в страната без да разчита или без да се позовава изрично на президента Байдън. И това според мен е ясна оценка за управлението на президента. Друга такава отново ни бе показана от социологическите данни: сумарно, в своето мнозинство, хората смятат, че страната им отива към по-лошо. Иначе да: котилото на Демократическата партия има своите кандидати. Някои от тях видяхме да участват на последните първични избори на въпросната партия, а впоследствие – да заемат места и в администрацията на Джо Байдън (от Камала Харис до Пийт Бутиджидж). Но знаете ли, ако при републиканците в последно време има кадрови въпрос, то при демократите той е идеологически въпрос. Става дума за това, че на естаблишмънта на демократите му е все по-трудно да се справя с избуяващите радикализми от ляво-либералното пространство. В този смисъл, когато става дума за възможни кандидати за президент, ми се струва, че има следната специфика: кажете ми името на републиканеца, и ще ви кажа каква му е идеологията; кажете ми идеологията на демократа, и ще ви кажа кое му е името", заяви пред "Дивидент" международният анализатор Мартин Табаков.

Етикети:
Джо Байдън, Доналд Тръмп, САЩ
Още от Свят