Кремъл предупреждава Запада: схемата "рубли срещу газ" е "прототип"

12:23, 04 април 2022
Ще се промени ли финансовата архитектура на Бретън Уудс?
Дмитрий Песков
Дмитрий Песков, говорител на Кремъл

Схемата на президента Владимир Путин за плащане в рубли за природен газ е прототип, който най-голямата държава в света ще разпространи и върху други основни експортни стоки, тъй като Западът е стопирал спада на щатския долар чрез замразяване на руските активи, заявиха от Кремъл.

Икономиката на Русия е изправена пред най-сериозната криза след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., след като САЩ и техните съюзници наложиха поредица санкции заради нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари.

Основният икономически отговор на Путин досега беше заповедта от 23 март износът на руски газ да се плаща в рубли, но схемата позволява на купувачите да плащат в договорената валута, която след това се обменя в рубли от Газпромбанк.

"Това е прототип на системата", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската държавна телевизия Първи канал относно системата за плащане на рубли за газ.

"Не се съмнявам, че тя ще бъде разширена и ще обхване нови групи стоки", каза Песков. Той не посочи срокове за подобна стъпка.

Песков заяви, че решението на Запада да замрази 300 млрд. долара от резервите на централната банка е "грабеж", който вече би ускорил оттеглянето от зависимостта от щатския долар и еврото като световни резервни валути.

Кремъл, каза той, иска нова система, която да замени контурите на финансовата архитектура от Бретън Уудс, създадена от западните сили през 1944 г.

"Очевидно е, че - дори ако това в момента е далечна перспектива - ще стигнем до някаква нова система - различна от Бретън-Уудската система", каза Песков.

Според него санкциите на Запада срещу Русия са "ускорили ерозията на доверието в долара и еврото".

Путин заяви, че "специалната военна операция" в Украйна е необходима, защото Съединените щати използват Украйна, за да заплашват Русия и Москва трябва да се защити от преследването на рускоезичното население от страна на Украйна.

Украйна отхвърли твърденията на Путин за преследване и заяви, че води непровокирана агресивна война.

Руски официални лица неведнъж са заявявали, че опитът на Запада да изолира един от най-големите производители на природни ресурси в света е ирационален акт, който ще доведе до рязко покачване на цените за потребителите и ще тласне Европа и САЩ към рецесия.

Русия отдавна се стреми да намали зависимостта си от американската валута, въпреки че основният ѝ износ - петрол, газ и метали - се оценява в долари на световните пазари. В световен мащаб доларът е най-търгуваната валута, следван от еврото, йената и британския паунд.


Етикети:
Русия, Украйна, Владимир Путин, САЩ
Още от Свят