Корупционни скандали в Украйна: Висши държавни служители подават оставки

13:56, 24 януари 2023
Зеленски обяви, че ще направи промени в правителството и службите за сигурност
Зеленски обяви, че ще направи промени в правителството и службите за сигурност
"Вече има кадрови решения по отношение на длъжностни лица от различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в системата на правоприлагането“, каза украинският президент

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че ще направи промени в правителството и службите за сигурност като част от подновената борба срещу корупцията, почти година след като Русия нахлу в страната. Зеленски не назова поименно длъжностните лица, които ще бъдат сменени, но посочи, че рокадите са неизбежни.

"Вече има кадрови решения по отношение на длъжностни лица от различни нива в министерствата и други централни държавни структури, както и в системата на правоприлагането“, каза украинският президент.

Решението на Зеленски идва на фона на корупционен скандал в Украйна, след като стана ясно, че Министерството на отбраната е купувало храна за войниците на завишени цени. Това повдигна въпроси относно процесите при възлагането на държавни поръчки като цяло.

Антикорупционната служба на Украйна съобщи на 22 януари, че е задържала заместник-министъра на инфраструктурата по подозрение, че е получил 400 000 долара подкуп за улесняване на вноса на генератори. Той е сред длъжностните лица, които се разделят с поста си. 

Украинските медии съобщават, че се задават масови рокади в правителството, тъй като Зеленски иска да рационализира работата на изпълнителната власт. Негов близък съветник заяви, че корумпираните служители ще бъдат вкарани в затвора.

Президентът на Украйна заяви също, че на държавните служители ще бъдат забранени личните пътувания в чужбина. Този ход последва разкритията, че заместник-главният прокурор Олексий Симоненко е отишъл на почивка в Испания през декември и януари, използвайки автомобил, принадлежащ на бизнесмен от Лвов. Позовавайки се на източници в правоохранителните органи, онлайн изданието "Украинская правда" съобщи, че Симоненко е подал оставка.

Украинският парламент обяви, че ще приеме промени в законите, така че да затегне разпоредбите при обществените поръчки и да направи някои цени публични във времена на въоръжени конфликти.

Националното бюро за борба с корупцията заяви, че разследва възможно престъпление за присвояване на средства или злоупотреба с власт по отношение на поръчката за храна за войниците, която е оценена на над 352 милиона долара.

Водещи западни институции, които са и основни финансови донори на Украйна след избухването на войната с Русия, като Европейския съюз и Международния валутен фонд, многократно поискаха повече прозрачност и по-добро управление на средствата за Киев.

Още от Свят