Китай заплаши президента на Виетнам преди визита в САЩ

10:29, 29 март 2023
Подобна среща би била "поредна провокация", която би "саботирала мира и стабилността в Тайванския пролив"
Тайванския президент Цай Инуън заминава на 10-дневна международна визита
Престоят на тайванския президент Цай Инуън ще бъде четири дни

Китай заплаши с отговор, ако президентът на Тайван Цай Инуън се срещне с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти по време на предстоящото й посещение в САЩ на фона на растящото напрежение между Вашингтон и Пекин.

Подобна среща би била "поредна провокация", която би "саботирала мира и стабилността в Тайванския пролив", заяви политическият орган на китайското правителство за Тайван, обещавайки "решително да отвърне на удара".

Предупреждението дойде в сряда сутринта, когато Цай се готвеше да тръгне на 10-дневно международно пътуване, по време на което трябваше да се срещне с Маккарти в Калифорния.

Посещението й се смята за решаващо за утвърждаване на способността на нейната страна да участва в международните отношения, но идва в момент, когато все по-настоятелната външнополитическа позиция на Пекин ограничи нейното пространство за маневриране.

"Решимостта на Тайван да излезе на бял свят само ще става все по-силна", каза Цай при заминаването си от Тайпе: "Посланието, което искам да изпратя чрез това пътуване, е, че Тайван непоколебимо ще защитава нашата свобода и демокрация и ще продължи да бъде сила за добро в международното общество".

Цай ще остане две нощи в Ню Йорк на път за Гватемала и Белиз, две от 13-те държави, които признават Тайван, и две нощи в Лос Анджелис на връщане.

Цай, чийто последен мандат изтича догодина, ще получи в четвъртък наградата за глобално лидерство на института Хъдсън , присъдена преди това на лидери, включително президента на САЩ Роналд Рейгън и японския премиер Шиндзо Абе.

Двете кратки посещения в САЩ бяха определени като междинни спирки, дългогодишна практика, която започна като любезност към тайванските президенти, но се разшири по дължина и обхват при Цай, отразявайки задълбочаващия се ангажимент на Вашингтон към Тайпе.

Китай твърди, че Тайван е част от територията му и заплашва да го атакува, ако Тайпе откаже да се подчини на неговия контрол. Миналия август Пекин организира безпрецедентни военни учения и изстреля ракети над Тайван за първи път, след като тогавашният председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайпе.

Наследникът на Пелоси Маккарти също обеща да посети Тайван. Но "Файненшъл таймс" съобщи този месец, че той се е отказал, след като Цай предложи да се срещнат в САЩ, за да се ограничи рискът от войнствена реакция от страна на Пекин.

Преди пристигането на Цай, високопоставени служители на администрацията на Байдън казаха, че транзитните пътувания през САЩ на висши тайвански служители са рутинни и че Китай не трябва да използва предстоящия транзит като извинение или претекст за извършване на агресивни или принудителни ходове, насочени към Тайван.

Длъжностни лица подчертаха, че не е имало промяна в политиката на САЩ за Китай.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че е подготвено за всяка китайска заплаха по време на пътуването на Цай, включително "най-лошия" сценарий, който не е дефиниран. Добавя се, че няма признаци за китайски военни действия преди нейното заминаване.

Въпреки това Пекин засили кампания за политически натиск срещу правителството на Демократическата прогресивна партия на Цай преди общите избори следващия януари.

Етикети:
САЩ, Китай, Тайван
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Свят